El Departament d’Interior ha posat en marxa el tràmit per la devolució de les sancions per infraccions comeses durant el primer estat d’alarma, és a dir, del 14 de març fins al 21 de juny de 2020, d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional 148/2021. Interior ha informat que seran 24.289 persones les que es podran acollir a aquesta mesura. 

Per tal de poder rebre l’import de la sanció abonada, les persones interessades han de facilitar les dades bancàries mitjançant un formulari que està disponible a la web de tràmits de Generalitat. Interior recomana fer-ho telemàticament, per internet, però explica que la gestió també es pot fer presencialment, al Departament d'Interior, als serveis territorials i a les oficines d'atenció ciutadana. Tot i que cal demanar cita prèvia. 

Recuperar els diners

La devolució de l'import de les multes va ser anunciada fa dos mesos pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Durant el primer estat d'alarma es van fer 146.000 denúncies, d'aquestes més de 63.000 van acabar en multa. Interior ha informat que en total, els fets sancionats per normativa covid amb dret a devolució afecta un total de 24.289 persones. El retorn dels imports no serà immediat sinó que un cop introduïdes les dades, caldrà fer les comprovacions i la tramitació corresponents per part de l’Administració.

No correspon fer aquest tràmit si els fets sancionats són posteriors al 21 de juny de 2020 i si els fets sancionats no fan referència a la normativa de la covid. 

La majoria de les sancions imposades són per circular per la via pública sense tenir el justificant que acreditava que el desplaçament corresponia a una de les activitats permeses, sortir a fer esport o a passejar fora de l’horari autoritzat o en grup, quan no estava permès; sortir el pare i la mare amb un fill o bé el pare i la mare amb dos fills (en un moment que les sortides es restringien a un fill acompanyat d'un progenitor) i consumir begudes en grup a la via pública.

El Constitucional no obliga a tornar-les

L'origen d'aquesta mesura és la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que el 14 de juliol va tombar parcialment la declaració de l'estat d'alarma, aprovat per fer front a la pandèmia que es va mantenir en vigor entre el 14 de març i el 21 de juny de 2020. Partit en dos -6 vots a favor, 5 en contra-, l'alt tribunal va dictaminar, en resposta al recurs presentat per Vox, que l'estat d'alarma no dona cobertura legal per confinar domiciliàriament la població, i que per fer-ho calia haver declarat l'estat d'excepció.

Tot i això, la sentència del TC no ordena retornar l'import de les multes ja pagades. Ben al contrari, declara "no susceptibles de ser revisats", entre d'altres, "les situacions decidides mitjançant actuacions administratives fermes". Estableix, però, una excepció, que obre la porta a la possibilitat de recórrer-les, en aplicació del principi que "ningú pot ser condemnat o sancionat per accions o omissions que en el moment de produir-se no constituïssin delicte, falta o infracció administrativa", com estableix l'article 25.1 de la Constitució.

Les multes del segon estat d'alarma

El TC també va tombar el segon estat d'alarma, que va estar vigent entre el 9 d'octubre i el 8 de maig de 2021. En aquesta ocasió, no obstant això, qüestiona la manca de control per part del Congrés dels Diputats i la delegació de competències a les comunitats autònomes. Considera, en canvi, proporcionades per combatre la pandèmia, mesures com el toc de queda. Aquest fet sembla que dificultaria més reclamar les multes que hagin estat pagades, en establir la sentència que l'anul·lació "no afecta per ella mateixa, de manera directa, les resolucions i disposicions dictades". 

 

Imatge principal: Una imatge del Passeig de Gràcia durant l'estat d'alarma / Europa Press