Avui és tot desgràcia. Cinc morts i uns 4.000 evacuats ha fet el temporal, la gota freda. Obre tots els diaris. Les portades d’avui permeten parlar d’un afer més especialitzat de la cosa impresa. Diu la majoria de dissenyadors d’informació —entre ells els i les que fan el disseny dels diaris impresos— que mai et penediràs de tallar una foto per acostar l’acció o de triar el pla més proper entre una bateria d’imatges semblants per atansar el drama als ulls del lector. Atenció que tot això no és llei ni norma, sinó un criteri opinable en el que coincideixen la majoria de bons directors d’art.

Ara també hi pots dir la teva. Compara la foto de les portades de La Vanguardia i l’Ara amb la d’El País i decideix quina t’explica millor la calamitat que afecta al sud-est de la Península Ibèrica (o d’Espanya, perquè ningú no es queixi). Quina t’arriba més endins. Quina et burxa més. Pots fer l’exercici entre l’ABC i La Razón, que publiquen fotos amb el mateix tema editades de forma diferent. No és molt més contundent la del tabloide monàrquic, que t’apropa la desgràcia a la vista? Clar que sí.

Bé. La qüestió s’agreuja si titules la tragèdia amb fredor, amb excés de distància, com fa El País —la poca empatia és una mica marca de la casa— amb una línia com de parte meteorològic o d’atestat policial. Un titular escrit amb guants. També l’Ara i La Vanguardia, en aquest cas, li foten de verd al diari madrileny, sense cap necessitat d’exagerar la nota —com fan una mica La Razón i l’ABC.

Sempre en aquests casos hi ha algun “cunyat” que especula per sobre de les seves possibilitats i és el cas de l’ABC, que cita uns “experts” per a explicar que “l’excés de població” és “el pitjor aliat del canvi climàtic”. Si per això fos, París, la novena ciutat més densa del món (21.498 habitants per quilòmetre quadrat) i amb un bon riu que la travessa, ja estaria organitzant l’evacuació. Barcelona també figura entre les tres més denses d’Europa i… en fi. Segurament, com s’estableix la gent sobre el territori ajuda poc o molt als efectes perversos de gairebé qualsevol altre fenomen que afecti a gairebé qualsevol ciutat. Però anomenar-ho “excés de població” fa riure.

ARA

LV

EP

ABC

LR

EPC

EPA