Un fulminant i devastador incendi en un edifici d'habitatges de catorze plantes a València, que s'ha propagat a un altre annex, ha causat quatre morts i es busca una vintena de persones que estan desaparegudes i els seus familiars no han aconseguit localitzar des que va començar el foc. El material de la façana de l'edifici podria ser un dels principals motius de la ràpida propagació de les flames.

🔴 Incendi en un edifici a València, DIRECTE | Última hora dels morts i desapareguts
 

Un material comú a molts edificis del veïnat

La ràpida propagació de l'incendi a l'edifici es podria explicar pel poliuretà. Segons la vicepresidenta del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de València, Esther Puchades, l'immoble estava recobert d'aquest material inflamable que ja va estar darrere de l'incendi de Londres del 2005 i que va suposar un punt d'inflexió per prohibir-lo posteriorment. “Això és el que ha fet que cremés en menys de mitja hora”, ha afirmat en declaracions a À Punt. Puchades coneix perfectament el cas concret d'aquest edifici, ja que en va ser el pèrit durant la construcció. Tal com ha declarat la tècnica, hi ha una xapa d'alumini platejat que està separada 10 centímetres de la façana. És en aquesta separació on hi ha el poliuretà, un material comú a molts dels edificis del veïnat, construïts poc temps després de l'incendi a la capital britànica.

L'incendi d'aquest edifici de façana ventilada i revestiment de poliuretà crearà "un abans i un després" a Espanya, on fins ara no s'havia produït cap sinistre similar, encara que sí que s'han viscut a Londres o a la Xina fa uns anys, ha assenyalat a EFE Esther Puchades. Segons Puchades, l'ús de poliuretà no està prohibit a la construcció, però atesa la virulència d'aquest incendi se'n podria replantejar l'ús.

"Instal·lacions modernes"

En un vídeo publicitari de Fbex, la promotora del complex, es presenta els habitatges com un complex "avantguardista i singular", amb "façanes revestides amb un innovador material d'alumini tipus Alucobond" i la "màxima qualitat en materials de construcció amb unes modernes instal·lacions, acabats i equipaments". L'Alucobond és la marca comercial d'aquest tipus de revestiment, fabricat per l'empresa suïssa 3A Composites. Conegut a Espanya com a panells sandvitx d'alumini, consisteix precisament en planxes amb cobertura exterior d'alumini i interior de polímer. Depenent de la qualitat i el cost d'aquest material, poden incorporar o no a la zona interior una capa retardant del foc.

Si hagués estat construïda amb maó "no s'hauria propagat"

Antonio Hospitaler, el catedràtic del departament d'Enginyeria Civil de la Construcció i de Projectes d'Enginyeria Civil de la Universitat Politècnica de València, assegura que la propagació per façana és "molt més ràpida que un incendi a l'aire lliure" i que, si aquesta hagués estat construïda amb maó i no amb un material combustible, "no s'hauria propagat". Hospitaler ha precisat que el Codi Tècnic d'Edificació des de l'any 2006, i amb les modificacions recents que hi ha hagut, "preveu aquest tipus de situacions i que els materials de la façana no siguin combustibles, per evitar una propagació d'incendis". "La façana té una propietat física per la qual se li enganxen les flames i, en fer-ho, pugen a tota velocitat. Aleshores, l'incendi s'estén ràpidament. Això ha provocat que es trenquessin els vidres dels habitatges i es propagui l'incendi a l'interior de les cases", ha ressaltat. Per la seva banda, l'enginyer tècnic i expert en instal·lacions en edificis, David Higuera, ha explicat a El País que li ha cridat l'atenció la ràpida expansió del foc “en horitzontal”, cosa que, segons explica, posa en evidència que també hi havia sòls sintètics. En definitiva, per tot arreu hi havia materials "extremadament combustibles", assegura, "que al meu entendre caldria desterrar completament de l'edificació".

Les similituds amb Londres

El desastre de València recorda, inevitablement, el devastador foc que va arrasar la torre Grenfell de Londres el 2017, on van morir 72 persones. Aquesta torre va acabar calcinada el juny de 2017 a conseqüència d'una fallada elèctrica en un frigorífic en un dels habitatges de la quarta planta. Un incendi que es va propagar ràpidament per l'exterior de l'edifici per culpa del seu revestiment, format d'alumini i d'un aïllament exterior que va ser altament inflamable. El foc de Londres recorda el de València on el poliuretà ha provocat la ràpida propagació de les flames per la façana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!