Els casos de pobresa severa a Catalunya han augmentat un 23% en només dos anys. Segons un informe publicat per l'ONG Save The Children, els nens que viuen en una situació de pobresa greu, amb una renda inferior al 40% de la renda mitjana a Catalunya, ha incrementat en un 23% entre els anys 2013 i 2015. 

Per altra banda, els infants que tenen una situació de privació material severa han augmentat en 4 punts, durant el mateix període, passat del 7,7% el 2013 al 11,7% l'any 2015. A més, l'informe també posa de manifest que un 29,4% dels menors de 18 anys a Catalunya estan en risc de pobresa.

L'informe alerta que aquestes dades es deuen en gran part que les famílies han de destinar una part molt important dels seus ingressos a pagar l'habitatge. Per això, demanen assegurar que el cost d'aquest no excedeixi el 30% dels ingressos de la unitat familiar, per a tots aquells que tenen fills a càrrec.

Pel que fa a l’educació, si bé l'informe explica que des del 2008 l’abandonament escolar prematur (AEP) ha mostrat una tendència constant a la baixa –el 2015 se situa en el 18,9%–, alerta que hi ha una incidència més alta del perfil socioeconòmic de l’estudiant en aquesta realitat. Per al 20% més pobre de la població, l’AEP no ha disminuït, al contrari, ha augmentat en un 1,4%, la qual cosa implica que un 32,5 de l’alumnat més pobre abandona el sistema educatiu a Catalunya.

La crisi va colpejar cinc vegades més els nens pobres

A nivell estatal, entre el 2008 i el 2015, el nombre de nens en situació de pobresa severa va augmentar en 424.000, situant la taxa en un 16,7 % enfront de l'11,2 % de la població general. L'informe també indica que la crisi va colpejar cinc vegades més els nens pobres que els nens rics, i que vuit de cada deu menors continuaran essent pobres tota la seva vida.

En comparació amb la resta de la Unió Europea, Espanya és el sisè país de la UE amb major desigualtat i on ha augmentat amb més rapidesa: entre 2008 i 2014, l'índex de Gini, que mesura el grau de desigualtat, es va disparar un 7,1%, mentre que a Grècia ho va fer un 3,3% i a Alemanya un 1,7%.

Aquesta diferència és encara major entre la població infantil, ja que mentre el Gini general va ser de 34,6 punts, el de la infància va créixer un 8,4 % en els anys de la crisi fins a arribar als 37,1 punts, ha puntualitzat el director general de Save the Children, Andrés Conde, qui ha recalcat que el pitjor és que les conseqüències d'aquesta desigualtat són irreversibles per als nens".