L'associació per la defensa del català Plataforma per la Llengua ha enviat un missatge a Europa a través d'un dels principals monuments de la capital de Catalunya. Coincidint amb el Dia d'Europa, que se celebra aquest divendres 9 de maig, l'ONG ha projectat una gran pancarta sobre la façana de la Pedrera en la qual reclamen l'oficialitat del català a la Unió Europea. El missatge és curt i contundent: “Units en la diversitat —el lema de la Unió— sense el català és blabla”, i després ho rematen amb un “oficialitat ja!” i “digueu sí”.
El lloc no és coincidència, a més de ser un lloc tan visible i emblemàtic pel visitant, la Pedrera es troba just davant de la seu de la Comissió Europea a Barcelona. El missatge del mapping és clar i Plataforma per la Llengua ho defensa com “una crítica directa a la manca de l'eslògan de la Unió Europea i l'exclusió de la llengua catalana del règim d'oficialitat”. Així, l'associació assevera aquest divendres en un comunicat que volen fer “pressió” per accelerar el procés d'acceptació de l'ús oficial del català en l'àmbit comunitari. “La iniciativa pretén trencar l’immobilisme institucional i fer arribar als líders europeus la importància de reconèixer la realitat lingüística catalana dins el projecte comú europeu”, expliquen.
La qüestió de l’oficialitat continua oberta al Consell de la Unió Europea, encara sense un acord. La iniciativa la va portar el govern espanyol de Pedro Sánchez, després del pacte amb Junts per Catalunya el 2023 per permetre la investidura de Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats i donar sortida a la nova legislatura. Durant el seu torn de la presidència rotatòria del Consell Europeu, l'Executiu de Sánchez va impulsar-ho, i les subsegüents presidències han abordat també el debat, si bé aprovar-ho requereix consens unànime entre els estats membres i n'hi ha de reticents.
Junts: “Estem en un tram final”
Sobre la qüestió en debat ha donat alguna pista el secretari general de Junts, Jordi Turull, el qual ha assegurat aquest dijous en una entrevista a TV3 que la negociació sobre el català a Europa està en el “tram final” i espera que pugui haver-hi notícies positives en la reunió d'aquest maig de l'organisme que té la competència sobre això. “S'està treballant, és millor que no hi hagi molt soroll. Estem en un tram final. Sembla que la cosa evoluciona positivament, però també amb aquest escepticisme que hi ha”, ha recalcat en l'entrevista. Per això, ha demanat de nou la màxima implicació de la Moncloa, començant pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a aconseguir aquest objectiu.