La Plataforma per la Llengua, en col·laboració amb l'Acadèmia del Cinema Català i el Clúster Audiovisual de Catalunya, ha reivindicat l'aplicació de les 10 mesures que van presentar el 2021 per impulsar la producció audiovisual en català, ja que fa deu anys que aquest sector ha estat "totalment desatès" i sense un finançament públic suficient. Aquesta falta de suport ha impedit que la indústria catalana del cinema "pugui competir amb altres països europeus", segons expliquen des de l'entitat. Com afirmen en un vídeo promocional de la campanya, l'any 2018 només un 2,1% de les projeccions en sales de cinema de Catalunya van ser en català, mentre la Llei del Cinema exigeix que aquesta xifra sigui de, com a mínim, un 25% i demanen que s'apliqui. Un reflex de la manca de suport institucional i financer que pateix la indústria del cinema català. 

Per tractar de revertir aquesta situació, la Plataforma per la Llengua va presentar un decàleg amb deu propostes i objectius que reclamen mesures executives concretes per potenciar la producció audiovisual en català i la seva difusió, com ara una nova llei de l'audiovisual i del cinema que actualitzi la normativa vigent, més finançament públic per al sector, un canal exclusiu per al públic jove, així com mesures per garantir la presència del català en les plataformes digitals. Demanen als partits polítics que incloguin aquestes 10 mesures dins els seus programes electorals. "El sector audiovisual català és un element clau per a la projecció de la cultura catalana en l'àmbit internacional i, per tant, és imprescindible garantir-ne el suport i la promoció per part de les institucions públiques", resa el decàleg presentat per l'entitat. Amb aquesta acció reivindicativa, la Plataforma per la Llengua, l'Acadèmia del Cinema Català i el Clúster Audiovisual de Catalunya busquen sensibilitzar la societat i els agents polítics sobre la necessitat de fomentar la producció audiovisual en català i garantir la seva difusió en la nova era digital.

Per donar més ressò a aquesta iniciativa, l'entitat compta amb el suport d'algunes de les personalitats més rellevants de l'audiovisual català. Des d'actors i actrius fins a productors i productores. Ventura Pons, Neus Ballús, Sergi Belbel, Isona Passola, Elisenda Carod, Laia Manzanares, Roger Coma o Xavier Atance, entre molts altres, han alçat la veu per reclamar un nou panorama per la llengua catalana en el món de l'audiovisual. Ho han fet en una sèrie de vídeos publicats a la pàgina web on s'ha fet públic el decàleg de 10 mesures. L'entitat ja ha recollit 29.116 signatures a favor d'aquesta proposta, i es pot signar des de la pàgina web.

Les 10 propostes de Plataforma per la Llengua

Aquestes són les mesures proposades en el decàleg presentat per Plataforma per la Llengua, amb deu objectius per impulsar la producció audiovisual en català i garantir la seva difusió en la nova era digital. Les 10 mesures són les següents:

  • Impulsar la producció audiovisual en català
  • Establir un finançament públic suficient per al sector audiovisual català
  • Actualitzar la llei de l'audiovisual i del cinema catalans
  • Crear un canal exclusiu per al públic jove
  • Potenciar la promoció internacional de la indústria audiovisual catalana
  • Afavorir la presència del català en les plataformes digitals
  • Potenciar la formació en audiovisuals en català
  • Recuperar la memòria audiovisual de Catalunya
  • Establir un marc normatiu que afavoreixi la participació de la societat civil
  • Proposar mesures per garantir la igualtat de gènere en la indústria audiovisual catalana.

Amb aquest conjunt de mesures, es pretén donar un nou impuls a la producció en català, que des de fa anys pateix els efectes de la falta de suport financer i institucional. A banda de les tres entitats impulsores del decàleg, associacions com Catalunya Film Festivals, GAC (Guionistes Associats de Catalunya), PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya), PROA (Productors Audiovisuals Associats) i l’AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya) ja han signat i expressat el seu compromís amb les reivindicacions que recull el decàleg.