Un treballador del Parador de Turisme d'Aiguablava, a Begur, es va negar a atendre una clienta que s'hi havia adreçat en català i li va exigir que parlés en castellà, segons ha denunciat Plataforma per la Llengua en un comunicat. Els fets haurien succeït el passat 16 de juliol, i es tracta del segon cas de discriminació lingüística que es produeix en aquest hotel, que pertany a Paradores de Turismo, empresa de titularitat pública. És per això que l'entitat en defensa del català ha demanat que "investigui els fets i prengui mesures per evitar que es repeteixin situacions semblants", que formi lingüísticament els treballadors i que incorpori el català entre les opcions de la web, que ofereix el contingut en anglès, francès, i alemany. 

Exigeixen a una clienta parlar català: "Som a Espanya, i Catalunya no és res"

Segons ha explicat l'entitat, una ciutadana va trucar per telèfon a l'hotel per fer una reserva, i la persona que la va atendre li va dir que no sabia català i que la seva obligació era parlar en castellà perquè "som a Espanya, i Catalunya no és res". L'altre cas es va produir quan una cambrera del restaurant de l'hotel va demanar a un client que li parlés en castellà, i quan ell li va dir que, si treballava de cara al públic, havia d'entendre el català, va aparèixer una altra cambrera que el va renyar i li va dir que "fan rotació d'altres parts d'Espanya" i que "a Paradores no els ensenyen català".  "Som a Espanya, i és de bona educació parlar en castellà si veus que la cambrera no entén el català", va reblar.

Plataforma de la Llengua considera ambdós casos una "vulneració flagrant dels drets lingüístics dels catalanoparlants" i recorda que la ciutadania té dret a ser atesa en català en les seves relacions de consum, segons recull la llei del Codi de Consum de Catalunya, la Llei de Política Lingüística, l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic. "Cap treballador no pot exigir a un ciutadà que renunciï al dret d'expressar-se en castellà, i encara menys de fer-ho amb manifestacions insultants i discriminatòries", afirma l'entitat.

D'altra banda, recorda que Paradores de Turismo de España és una empresa que es va expandir arreu de l'Estat espanyol a partir dels anys 60 de la mà del ministre franquista Manuel Fraga Iribarne, i que té com a únic accionista la Direcció General de Patrimoni de l'Estat, un òrgan del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública del govern espanyol. L'empresa té vuit establiments a Catalunya i tres al País Valencià, motiu pel qual l'entitat li demana que incorpori el català tant al web com a les xarxes socials.