Durant el 2023, Endesa va detectar 16.096 casos de frau elèctric a la xarxa elèctrica de Catalunya, el que suposa una mitjana de 44 manipulacions diàries, amb un total de 356 GWh defraudats. El total, suposa gairebé l'equivalent al consum d'una ciutat com Manresa durant tot un any. Un 4,4% dels casos —713 expedients— estaven vinculats a plantacions de marihuana, però l'energia robada va representar un 37% del total defraudat a Catalunya, similar al consum anual d'una població com Mollet del Vallès. 

Frau elèctric a l'alça

El frau elèctric a Espanya s'ha incrementat de manera rellevant durant els últims anys fins a convertir-se en un problema greu amb especial incidència en alguns territoris. Els últims 5 anys, els casos de manipulació de les instal·lacions elèctriques detectats per Endesa han augmentat un 35% i els vinculats a plantacions de marihuana gairebé un 70%. Al llarg del 2023, e-distribución —filial de xarxes d'Endesa— va desmantellar prop de 150 fraus al dia. Les estimacions apunten que el frau elèctric suposa un cost de més de 2.000 milions l'any al conjunt de consumidors. El 74% de l'energia defraudada que va detectar la filial d'Endesa van ser conseqüència de les plantacions de marihuana i grans consums vinculats a l'activitat industrial i els negocis. 

L'empresa recorda que "les instal·lacions il·legals" suposen un risc per als implicats i terceres persones i afecta "la qualitat del subministrament i costa diners a tots els consumidors". A la vegada, Endesa recalca l'amenaça per a les intervencions dels inspectors i tècnics d'Endesa, ja que, en alguns casos, "han d'actuar encaputxats per evitar ser identificats" i acompanyats d'una dotació policial. L'elèctrica ha introduït l'ús de la intel·ligència artificial i de les noves tecnologies per "combatre un frau cada vegada més professionalitzat" i que en el negoci de la marihuana "és més complex i sofisticat". La companyia també apunta que a l'estat espanyol hi ha "una legislació més laxa" i precisa que és considerat com un delicte lleu amb pena de multa, quan en altres països europeus com ara França, Alemanya, Portugal i Itàlia es considera "un delicte greu que pot comportar penes de presó".

Tràfic de drogues

Precisament aquest diumenge, els Mossos d’Esquadra van desmantellar diversos grups criminals interconnectats assentats a Catalunya que es dedicaven a la producció i tràfic a escala nacional i internacional de grans partides de marihuana i haixix. En el marc de la investigació, s’han detingut 18 persones vinculades als diferents grups criminals, a qui se’ls atribueixen delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric. També es van fer 21 escorcolls a la regió metropolitana de Barcelona, on es van decomissar uns 500 quilos de droga. El grup gran distribuïa la droga entre grups traficants més petits.

En el marc del dispositiu, 19 tècnics d’Endesa van col·laborar a l’hora de comprovar les connexions a la xarxa elèctrica en 8 inspeccions a domicilis i locals. D’aquestes 8, en 6 es van detectar connexions fraudulentes que van comportar 1,45 GWh d’energia defraudada, que equival al consum d’una població de 414 habitatges, tenint en compte un consum anual de 3.500 kWh/habitatge, que ascendeix a una quantitat de 362.335 euros. Com a resultat de l’operatiu, en el que han participat uns 200 efectius, es van desmantellar un total de sis centres de producció de marihuana, i es van decomissar, aproximadament, 4.000 plantes de marihuana en diferent estat de creixement, 20 quilos de marihuana en cabdells, 31 quilos d’haixix, 61 quilos de pol·len d’haixix, una pistola detonadora, una d'aire comprimit, uns 20 cartutxos de diferent calibre, diverses armes blanques i 53.185 euros en diners en efectiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!