Pimec ha exigit recuperar els incentius per contractar persones de més de 45 anys que s'hagin quedat sense feina per la pandèmia com a una forma de posar fi a la discriminació per edat, un problema que, per la patronal, s'ha agreujat amb els nous procediments d'acomiadament col·lectiu per la pandèmia. L'informe de la Fundació Pimec 'La discriminació per edat en l'àmbit laboral' mostra l'escenari actual de l'envelliment a l'Estat, on els majors de 50 anys són més del doble que els menors de 18 anys.

Segons l'organització, els treballadors sèniors són els que patiran més els acomiadaments i prejubilacions vinculats, per exemple, a les fusions bancàries entre CaixaBank i Bankia o la recentment anunciada entre el BBVA i Banc Sabadell.

"És insostenible jubilar algú amb 50 anys quan la mitjana d'edat és de 80", ha advertit el vicepresident de la Fundació PIMEC, Jose María Torres. "És gent que està molt preparada i no poden estar vivint del sistema fins als 80 anys. Per exemple, en el cas del sistema financer, s'ha de mirar d'incorporar-los a les start-ups", ha dit abans d'afegir que no es pot marginar "el capital més gran de l'ésser humà: el coneixement i l'experiència".

La patronal ha reconegut que durant els últims anys "s'ha fet un ús excessiu" de les prejubilacions anticipades i ha considerat que és necessari una "certa correcció" d'aquest mecanisme. El Ministeri de Seguretat Social ja ha anunciat que treballa amb aquesta direcció.

Més incentius

Pel que fa als incentius, el president de l'entitat, Josep González, ha considerat que "la manera més senzilla" seria bonificar els costos de la Seguretat Social dels empleats sèniors, una mesura que ja s'havia aplicat anteriorment. L'estudi recorda que a països com Alemanya hi ha una bonificació del 100% quan es firma un contracte amb un empleat de més de 45 anys si l'empresa té menys de 10 treballadors, que és el cas del 95% de les companyies a l'Estat.

A més, l'entitat exigeix més mecanismes de "segona oportunitat" per respondre a l'allau de concursos de creditors que s'esperen a partir de gener. "L'any amb més concursos durant la crisi del 2008 n'hi va haver 14.000 i ara s'espera una allau de més de 60.000, per això és importantíssim que el govern els agilitzi i miri com es poden perdonar els deutes a la Seguretat Social i a Hisenda perquè aquesta gent pugui entrar de nou en el sistema productiu", ha dit Torres.

Més mesures

A través de l'informe, Pimec proposa una bateria de mesures per acabar amb aquesta xacra com ara fer que els reclutadors prenguin consciència de la situació o acabar amb els algoritmes de portals d'ocupació que seleccionen de manera esbiaixada qui entra i qui no en un procés selectiu. En aquest sentit, Torres ha defensat que el govern hauria d'incentivar la implementació del 'currículum cec'. Alhora, creu que cal apostar pels plans de formació, així com ampliar la llei d'igualtat per incloure la discriminació per edat a l'empresa.

L'estudi demana prendre consciència d'aquest problema que pot col·lapsar el sistema de prestacions públic. Les previsions recollides per la patronal mostren que el 2050 la taxa de dependència a Espanya serà de 78 majors de 65 anys per cada 100, cosa que indica que només treballaran 22 persones per mantenir-ne 78.