L'agost és un mes per passar-lo de vacances, i el d'aquest 2022 convida a fer-ho més que mai per les altes temperatures que registren els termòmetres. Ara bé, malgrat que gran part de Catalunya aprofita aquestes setmanes per passar-les a la platja o a la muntanya, en família o amb amics, hi ha una part important que no se'n salva i ha de passar hores i hores a la feina. Hi ha un dia, però, que podrà estalviar-se'l i aprofitar per sumar 24 hores de vacances: el festiu del 15 d'agost.

En aquesta jornada, i com cada any, se celebra l'Assumpció de la Mare de Déu. És una data festiva que està marcada al calendari laboral de Catalunya, i també de tot l'Estat, com un dia de caràcter retribuït i no recuperable. El 15 d'agost és, doncs, un festiu estatal, per la qual cosa les comunitats autònomes no poden modificar-lo i no hi ha cap mena d'excepció enlloc.

Aquest any aquest dia festiu cau en dilluns, de manera que els treballadors que se'n beneficiïn podran gaudir d'un pont de tres dies just a l'equador del mes més calorós. L'any passat, el 15 d'agost va caure en diumenge, de manera que la jornada festiva va passar desapercebuda i no va haver-hi vacances excepcionals per a ningú.

Què se celebra el 15 d'agost?

Es tracta d'una jornada de celebració religiosa, per la qual es rememora l'Assumpció de Maria, també dita l'Assumpció de la Mare de Déu. L'Església catòlica celebra aquesta festa en honor a la Mare de Déu des d'almenys el segle VI. Segons la tradició catòlica, aquest és el dia en què el cos i l'ànima de la Verge Maria, mare de Jesucrist, van ser duts al cel un cop havia mort.

Calendari laboral a Catalunya el 2022: tots els festius i els ponts

Quants dies festius hi ha el 2022?

Abans d'acabar l'any encara quedaran un grapat de festius estatals més. El primer no arribarà fins al dimecres 12 d'octubre, quan és la festa d'Espanya i se celebra el Dia de la Hispanitat. A Catalunya també ho és, però molts comerços opten per fer com si res i mantenir les portes obertes, en símbol de protesta. Després hi ha el dimarts 1 de novembre, dia de Tots Sants, que és també de caràcter catòlic. I un mes després hi ha el dimarts 6 i dijous 8 de desembre (pel Dia de la Constitució i la Immaculada Concepció), en què moltes persones aprofitaran per fer un pont llarg de vacances. Finalment, l'endemà del dia de Nadal hi ha el dilluns 26 de desembre, que serà Sant Esteve. A banda, cal tenir en compte els patronats locals, com ara la Santa Tecla el divendres 23 de setembre a Tarragona i la Mercè el dissabte 24 de setembre a Barcelona.