Amb el preu de la llum, la benzina i el gas pels núvols i la incertesa de què passarà aquest hivern, cada cop són més els que busquen alternatives per lluitar contra les baixes temperatures que vindran d’aquí a uns mesos. Una d’elles és el pèl·let, un biocombustible que ja ha començat a esgotar existències. Què és, com es pot fer servir i quant val aquest material serà la gran alternativa d’aquest hivern? T’expliquem tots els detalls. 

 

 

Què és el pèl·let?

El pèl·let és un biocombustible que prové de l’escorça del pi comprimida. Aquesta fusta es pica i amb les serradures que es formen es creen petits cilindres a pressió. Es tracta d’un material ecològic i totalment renovable, que no contamina i que no és tòxic. A més, no duu additius, ja que s'utilitza la mateixa lignina que contenen les serradures com a aglomerant i això fa que mantinguin un gran poder calorífic. Un altre punt a favor és que tampoc implica la tala d’arbres perquè normalment s'usen les serradures procedents de deixalles en serraries i fusteries i gairebé no fa fum, de manera que les estufes i calderes de pèl·lets únicament necessiten una sortida de gasos, no una xemeneia gran.

Com es fa servir el pèl·let?

Fins ara, el pèl·let ja era popular en alguns usos com l’escalfament de piscines climatitzades o les fleques, però en els darrers mesos s’ha popularitzat. Es pot fer servir tant per la calefacció com per l’aigua calenta i no requereix una gran instal·lació, el que fa que es pugui aplicar fàcilment en qualsevol habitatge, des d'un bloc, a una empresa o una fàbrica. Cal comprar estufes o calderes especials per a pèl·let, que solen ser molt fàcils d’usar. A més, cal recordar que es tracta d’una energia renovable i que en la majoria de casos està subvencionada per l’Estat. 

Normalment, el pèl·let es ven en sacs d’uns 15 quilos i s’han de guardar en un lloc sec. Tot i que resulten una mica més cars que la llenya, la realitat és que tenen més poder calorífic i és més còmode i net de guardar. És per això que segons les dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Estufes, Xemeneies i Cuines per a Combustibles Sòlids (AEFFECC), la venda d'estufes de pèl·lets ha augmentat aquest any un 30%.

Quant val el pèl·let?

Abans era un biocombustible molt més econòmic, però amb la crisi energètica s’ha encarit per l’alta demanda.  En aquests moments, la majoria de productors no donen l'abast amb les comandes, ja que molts s’han volgut avançar a l’hivern. Algunes empreses, fins i tot, ja tenen manca d’estoc i això només ha fet que alçar els preus. El pèl·let ha pujat un 40% respecte a l'any passat i s’espera que aquesta tendència a l’alça continuï en els mesos vinents, degut a l’augment de la demanda i també  a l’augment del preu d’electricitat, que s’usa per fabricar-lo. 

D’aquesta manera, fa un any la tona de pèl·let no arribava als 200 euros i ara està al voltant dels 300. Tot i això, es tracta del combustible més rendible del moment.