Un grup de joves ha fet l’experiment d’estar una setmana sense mòbil i els resultats han estat molt reveladors. Tenen un alt grau de dependència als smartphones. Concretament, un grup de 97 voluntaris d'entre 15 i 24 anys han participat en un estudi liderat per la Universitat de Màlaga sobre com utilitzen els joves les xarxes socials per informar-se.
L'estudi, que va començar el 2020 i encara està en marxa, ha fet un seguiment de l’ús que feien aquest grup de joves durant tres setmanes del telèfon mòbil. Durant la primera setmana d’estudi, els investigadors van recollir dades sobre l'ús habitual que en feien. I van concloure que l'usaven, de mitjana, cinc hores al dia. I la majoria del temps, un 80%, el destinaven a consultar les xarxes socials. La més utilitzada és WhatsApp i després Instagram i TikTok.
La segona setmana d’estudi obligava els participants a estar set dies seguits sense mòbil. Durant aquest període, els van demanar que recollissin en un diari les seves impressions. "Incomoditat", "ansietat", "inseguretat" o "dependència" són algunes de les anotacions dels joves. Val a dir que alguns d’ells també van reconèixer sentir cert "alliberament". "Necessitava tenir el mòbil a prop. Tenia ansietat si estava lluny", afirma un dels participants. "Veure tothom amb el mòbil al transport públic em creava la necessitat de fer-lo servir", comenta un altre participant. "He tingut més ansietat que quan intento deixar de fumar", declara un altre jove.
No obstant això, val a dir que hi ha joves que han admès que no fer servir el mòbil durant una setmana sencera també ha tingut efectes positius. Per exemple, alguns d’ells han explicat que s'han sentit alliberats, han discutit menys amb la família i han passat més temps amb ella i, fins i tot, han acabat abans els deures. "M'he llegit un llibre sencer", diu un voluntari. "Feia sis anys que no me'n llegia cap per plaer", assenyala un altre participant. "He vist una sèrie amb els meus pares sense cap distracció i he gaudit", indica un altre jove.
A la tercera setmana se'ls va tornar el mòbil i es va comprovar si l’usaven en major o menor mesura que abans. Doncs bé, cinc hores més tard de rebre de nou el mòbil, en tornaven a fer el mateix ús que abans de l'experiment malgrat ser conscients de com en depenien, de la quantitat de temps que els feia perdre i de l'aïllament que provoca.
No fer servir el telèfon mòbil durant una setmana també ha tingut efectes directes en el rendiment acadèmic dels participants. "Estar sense mòbil m'ha ajudat molt: he fet tota la feina en menys temps", afirma un jove. "No tenir mòbil m'ha perjudicat molt, sobretot en els treballs en grup. M'angoixava no poder-me comunicar amb els meus companys", assegura un altre participant.
Amb tot, la majoria dels participants de l’experiment reconeixen que no podrien viure sense mòbil. Alhora, però, s’han adonat que han de controlar i dosificar el temps que dediquen al mòbil.