El ple del Parlament s'haurà de reunir abans d'un mes per designar els vuit senadors que han de nomenar-se a l'inici de cada legislatura i els resultats electorals han dibuixat un repartiment en el qual el PP perd tota la representació. El Parlament ha de designar al principi de cada legislatura vuit senadors, que es reparteixen entre els grups segons els seus resultats electorals a través de dos possibles sistemes: un de basat en la llei D'Hondt i un altre basat en el de repartiment per resta major.

Segons la llei D'Hondt, a Cs li toquen tres senadors (ara en té un), a ERC i JxCat dos respectivament (com fins ara), el PSC manté el que té (l'expresident José Montilla), mentre que els comuns, el PP i la CUP es queden sense escó. Amb el sistema de resta major, Cs en perd un i el guanyen els comuns o el PP: la Llei 6/2010 de designació dels senadors autonòmics indica que, en cas d'empat, el senador és per al grup amb més vots, és a dir, els comuns. Per tant, el líder del PP català i senador per designació autonòmica, Xavier García Albiol, perdrà el seient a la cambra alta perquè els populars no tenen opcions de mantenir el seu representant a causa dels resultats electorals del 21 de desembre.

Així, el president del Parlament haurà de reunir el ple abans d'un mes per designar els senadors, en una sessió que acostuma a ser breu perquè ja s'arriba a ella amb un acord tancat i els grups es limiten a ratificar-lo. Aquesta sessió va durar en l'anterior legislatura vuit minuts, en què, de manera electrònica i secreta, es va designar amb 122 'sí' i 9 abstencions a Josep Lluís Cleries, Elisabeth Abad (PDeCAT), Bernat Picornell, Mirella Cortès (ERC), Francesc Xavier Alegre (Cs), José Montilla (PSC) i Xavier García Albiol (PP).