El mapa comarcal del País Valencià ha canviat a partir de l'1 de gener. La comarca de l'Horta Oest, que es va crear de manera artificial en la proposta de la demarcació comarcal de 1987, ha deixat d'existir. Finalment, l'Institut Catogràfic Valencià ha decidit eliminar-la definitivament. Amb l'entrada en vigor de la llei d’acompanyament dels pressupostos autonòmics de 2023, el País Valencià acaba amb més de tres dècades de l'Horta Oest. La comarca estava situada a la rodalia de la ciutat de València, i era un afegit "fictici" a les històriques comarques de l'Horta Nord i l'Horta Sud, separades pel riu Túria. La creació d'aquesta comarca hi havia una divisió que no es correspon amb cap realitat social diferenciada, ni en l'organització comarcal de clubs esportius o associacions, segons la Fundació Horta Sud, que sempre havia reclamat la seva desaparició.

Canvis en el mapa

Amb l'eliminació de l'Horta Oest, els municipis de Torrent, que era la capital de la comarca eliminada, Aldaia, Alaquàs, Manises, Xirivella, Mislata, Picanya i Quart de Poblet passaran a formar part de l'Horta Sud. En canvi, Paterna retorna a l'Horta Nord. El director de l’Institut de Cartogràfic Valencià, Xavi Navarro, defensa que al mitjà públic valencià À Punt que "cada poble ha d'estar on demani, ningú mai ha defensat l'Horta Oest".

Aquesta modificació s'emmarca a la llei d’acompanyament dels pressupostos autonòmics de 2023, que també recull que cinc municipis canviaran de comarca. Atzeneta del Maestrat i Vistabella del Maestrat, que pertanyien a l'Alcalatén, han passat ara a formar part de l'Alt Maestrat, així com Benafigos. La Serratella, procedent de la Plana Alta, també s'uneix a la mateixa comarca. En canvi, Vilafranca deixa l'Alt Maestrat i passa a formar part dels Ports. Són canvis, però, simbòlics. "Les comarques no existeixen administrativament, només en el nostre imaginari col·lectiu", afirma Navarro. Segons el que defensa, les modificacions serveixen, per a fer mapes que reflecteixin el sentiment identitari de la ciutadania.  

D'on surt l'Horta Oest?

Al País Valencià no es tenia gaire clar d'on havia sortit aquesta divisió administrativa, tot i que, des de la Fundació Horta Sud expliquen que va néixer en una divisió en demarcacions funcionals creada a efectes administratius l'any 1988: "Proposta de demarcacions territorials homologades". Va ser una simple proposta que no va arribar a més; mai es va publicar per ordre, decret ni una altra norma de rang legal.

Hi ha qui creu que els municipis de l'Horta Oest s'havien agrupat d'aquesta manera per ser grans localitats amb una important densitat de població, al que a més s'hi sumaven una intensa activitat industrial. Sobre la base d'aquesta explicació, els membres compartirien una sèrie de trets socials i econòmics prou forts per ser considerats un territori coherent i independent.