"Hem escombrat tot el pressupost del 2016. Hem anat rascant del pressupost del Departament", explica Carles Mundó, conseller de Justícia, després d'anunciar que els treballadors dels jutjats cobraran aquest novembre la paga extra que els van retallar el 2012. Són els únics que s'havien quedat al marge de l'acord al qual la Generalitat ha arribat amb la resta de funcionaris perquè l'administració de Justícia depèn de l'Estat i del Consell General del Poder Judicial. 

"Hem prioritzat resoldre aquesta qüestió i dedicar energies i recursos a altres prioritats a partir del 2017", ha exposat Mundó. El Departament de Justícia destinarà 9'6 milions d'euros a pagar la paga extraordinària pendent del 2012 a 7.600 treballadors de l'administració de justícia. 

Segons el conseller "era millor tancar aquesta carpeta i enfocar l'any 2017 amb altres prioritats". Per Mundó el retorn de la paga és "reparar una injustícia" i "passar pàgina a les retallades del 2012". "Tanquem una carpeta i podem continuar treballant de cara a un futur", diu.

El retorn de la paga afecta tots els treballadors actuals i els que ja no hi són però que el 2012 treballaven als jutjats. Això vol dir que els hereus dels treballadors que hagin pogut morir durant aquests darrers anys, també cobrar la paga corresponent. 

Justícia tornarà la paga al personal que s'encarrega de l'auxili judicial, tramitació processal administrativa, la gestió processal administrativa i als metges forenses. Les quantitats van de 1.170 euros als 1.691 euros.

Mesura excepcional

Per accelerar el pagament el Consell Executiu d'aquest dimarts aprovarà un decret llei que permetrà el pagament el mes que ve, sense que depengui del pressupost del 2017. "No és una mesura habitual", puntualitza el conseller. Sense el decret llei, el retorn de la paga extra s'hauria d'haver acordat en el marc d'una llei, com poden ser els pressupostos del 2017, i tot el tràmit s'hagués allargat.

Els treballadors dels jutjats van quedar exclosos de l'acord general al que es va arribar el 21 de juny amb la resta de funcionaris, per les peculiaritats del cos de funcionaris de l'administració de justícia. Aquest acord preveu retronar la paga en tres terminis. Són uns 400 milions d'euros. Els funcionaris catalans de l'administració de Justícia no són els únics que tenen pendent de cobrar la paga del 2012. Hi ha 5 comunitats autònomes que depenen del Ministeri i els han anat pagant gradualment. Ara mateix no han cobrat tots encara. A Andalusia, per exemple, el termini de pagament acaba el 2018.

Mundó s'ha mostrat satisfet però "sense cap mena de triomfalisme" ha dit ell mateix. El conseller ha apartat aquesta mesura de les negociacions dels pressupostos. No ho relaciona en cap moment amb les negociacions pel suport de la CUP. "Si algú ho vol interpretar així... però no hi ha cap grup que no tingués interès a fer-ho el més ràpid possible", ha dit Carles Mundó referint-se al decret llei que agilitza el retorn de la paga extra. "Tots coincidim, la CUP també, en valorar positivament deixar enrere les retallades del 2012", ha afegit.

Recurs de cassació

Des de la retirada de la paga extraordinària del 2012, diversos treballadors de l'Administració de Justícia, col·lectivament o individualment, han presentat als tribunals l'exigència del pagament immediat. El resultat d'aquestes denúncies ha tingut diverses respostes, segons el cas. Alguns jutges han avalat el retorn íntegre immediat de la paga. D'altres, han sentenciat que l'Administració pot prorratejar-ne l'ingrés. 

Justícia va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem el 2015, per obtenir un criteri comú. Ara el Departament ha decidit retirar el recurs i pagarà l'import íntegre.

Paga suspesa, per què?

La supressió de la paga extraordinària del 2012 va ser conseqüència del Reial decret llei 20/2012, del 13 de juliol, del Govern espanyol, que va afectar les retribucions dels funcionaris i personal laboral de les administracions públiques de tot l'Estat.

L'any 2015 tots els treballadors del sector públic van recuperar un 24'04% de la paga extra per un import equivalent a la part proporcional dels primers 44 dies per cada any treballat. Si el Departament hagués mantingut la previsió inicial, els funcionaris i interins haurien acabat de cobrar l'import pendent el 2018 segons explica el Departament de Justícia.