L'os Goiat ja compta amb noves bateries pel GPS que porta al collar, segons ha el Departament de Territori i Sostenibilitat. D'aquesta manera l'equip de seguiment de l'os el tindrà controlat les 24 hores del dia. Els tècnics estaven esperant que l'animal travessés les muntanyes des de França, on ha estat fins fa pocs dies, cap a Catalunya per fer aquesta operació, que es va dur a terme a la zona de Naut Aran.

Amb el suport d'un helicòpter s'ha localitzat l'animal per posteriorment adormir-lo amb un dard. Un cop adormit, els tècnics s'han atansat a l'os i han fet el canvi de bateries. Aquesta operació s'ha fet aquest dimarts a les muntanyes de Naut Aran, a la Val d'Aran.

Canviar les bateries al GPS de Goiat era una prioritat després del seu comportament anòmal atacant i matant animals grans com egües o vaques. Goiat es va alliberar al Pallars l'any 2016 provinent d'Eslovènia i ara el Govern el vol extreure del medi.

 

Tècnics del Cos d'Agents Rurals, del Conselh Generau d'Aran, del Departament de Territori i Sostenibilitat, i de Forestal Catalana van participar en el dispositiu especial de captura de l'os Goiat per canviar-li el collar de seguiment GPS, tal i com estava previst, en el marc del projecte Piroslife.

La intervenció es va dur a terme amb el suport de membres del Cos dels Agents Rurals. Mitjançant el seu helicòpter, es va poder efectuar el seguiment visual de l'animal, la maniobra d'aproximació, així com el tret amb un rifle anestèsic.

captura os Goiat agents rurals

Després d'adormir-lo, els tècnics li van poder treure mostres i canviar-li el collar, perquè la bateria estava a punt d'esgotar-se. D'aquesta manera, el seguiment GPS de l'animal queda garantit com fins ara. Posteriorment, l'animal es va despertar i es va comprovar el correcte funcionament del nou dispositiu de seguiment.

Captura inèdita

La captura s'ha aconseguit amb la participació d'un equip de 15 persones. És la primera vegada als Pirineus que es fa una captura d'os per mitjans aeris. Es preveu que en les properes setmanes els ossos comencin el període d'hibernació, coincidint amb la baixada de temperatures.

En paral·lel, s'està treballant en l'elaboració d'un protocol d'intervenció i gestió d'ossos problemàtics als Pirineus amb la resta de comunitats autònomes afectades. Es tracta d'un document tècnic i de consens que ha de guiar la presa de decisions en aquest àmbit. El Departament de Territori ha manifestat en reiterades ocasions que l'objectiu final és extreure Goiat del Pirineu pel seu comportament anòmal.