A les 15 hores finalitzava l’operació sortida d’aquest pont de l’1 de maig i, segons ha informat el Servei Català de Trànsit, a aquesta hora ja havien sortit 462.000 vehicles, el 96% del total de 480.000 previstos. A les 10 del matí havien sortit 328.000 vehicles, un 68% dels prevists, i a les dues de la tarda la xifra havia augmentat fins als 443.000 vehicles, el 92% dels vehicles previstos, des de les 15 hores de dimecres. La mobilitat de sortida durant la tarda de dimecres va ser esglaonada, entre les 15 i les 20 hores van sortir de Barcelona uns 165.000 vehicles i no es va produir cap incident de gravetat. Durant aquest dijous s’han produït retencions a l’autopista AP-7 en el segon dia de d’aquesta operació sortida que, com ja preveia Trànsit, és quan ha sortit el gruix principal de vehicles mobilitzats des de l’àrea metropolitana de Barcelona. La notícia més positiva és que no s’han produït accidents amb víctimes mortals, i el balanç dels primers quatre mesos de l’any es manté en 52 persones que han perdut la vida fins al 30 d'abril, segons ha informat Trànsit.
Cues de 16 quilòmetres
L’AP-7 ha concentrat les incidències més destacades, amb cues que han arribat a ser de 16 quilòmetres entre Castellví de Rosanes i Sant Cugat del Vallès en sentit sud, i han arribat fins als 12 km de retencions en el tram comprès entre la Roca del Vallès i Mollet del Vallès en sentit nord. Més avançat el matí, s'ha registrat congestió en un tram de 7 quilòmetres, entre Montornès i Mollet del Vallès, en sentit nord.
La circulació també ha estat especialment intensa en altres trams, per exemple entre Vilalba Sasserra i la Roca del Vallès --en sentit nord--, on s'ha arribat a 9 quilòmetres de retencions. L'AP-2 a la Bisbal del Penedès, a Tarragona, també ha acumulat més de 3 km de congestió entre Montblanc i l'Espluga de Francolí en sentit est.
Tal com es preveia, aquesta operació especial pel pont de l’1 de maig s’ha caracteritzat per la concentració de desplaçaments per l’AP-7, amb una mobilitat superior cap a les àries de la costa que cap a les vies de muntanya, donat que una de les diferències d’aquesta operació sortida respecte a l’operació especial de Setmana Santa és que ja han tancat les estacions d’esquí.
Trànsit ha reforçat la seguretat de les carreteres catalanes amb un total de 1.794 agents de Mossos d'Esquadra i a 1.406 controls. També s'han establert limitacions per als vehicles pesants (obligació de circular pel carril de la dreta i prohibició de realitzar avançaments) a l'AP-7, entre Sant Celoni i Vilafranca del Penedès, fins a les 14 h. Trànsit preveu que el diumenge 4 de maig, entre les 12 i les 24 hores, retornaran 250.000 vehicles a Barcelona.
Balanç de sinistralitat
El Servei Català de Trànsit ha fet públiques les xifres de sinistralitat i aquestes 52 víctimes mortals comptabilitzades fins al 30 d'abril s’han produït en 48 accidents. Aquesta xifra suposa un increment de 17 víctimes, és a dir, un 37,1% més en comparació al mateix període de l'any passat, tot i que és un 3,7% menys en relació amb els quatre primers mesos del 2019, període de referència per al compliment d'objectius. Si només es té en compte l'abril, el mes es va tancar amb 13 víctimes mortals, quatre menys que al març, que va estar marcat per l'accident el cap de setmana de Carnaval, quan set persones van perdre la vida. Quant als ferits greus, entre gener i finals d'abril se'n van comptabilitzar 215, els mateixos que el mateix període del 2024. Pel que fa a la tipologia de víctimes, prop de la meitat de les 52 víctimes mortals eren vulnerables: 18 eren motoristes, 4 vianants i 3 ciclistes, mentre que l'any passat, 11 eren motoristes, 2 vianants i cap ciclista.
De les 52 víctimes mortals que hi ha hagut aquest 2025, 43 eren homes (83%) i 9, dones (17%), i les dades de sinistralitat des de principis d'any també mostren un alt percentatge d'homes entre els ferits de gravetat: dels 215 ferits greus en accident de trànsit, 162 són homes i 53 són dones. D'altra banda, segons les dades de Trànsit, en aquest primer tram de l'any 2025 s'han registrat més morts entre els més joves de 35 anys, una tendència que contracta amb l'any passat, quan el col·lectiu més afectat va ser el de majors de 55 anys. En concret, hi ha hagut 10 morts de 15 a 24 anys i també 10 de 25 a 34 anys. Així mateix, la franja de 55 a 64 anys acumula 11 víctimes mortals.
ℹ Balanç de la #sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 30 d'abril
— Trànsit (@transit) May 1, 2025
▪ Han perdut la vida un total de 52 persones, de les quals gairebé la meitat pertanyen a col·lectius vulnerables https://t.co/sEvFAwaFb0#SCT pic.twitter.com/TlzXoBMrFM