L'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha criticat un projecte de llei presentat davant el parlament de Somàlia sobre crims de naturalesa sexual, però que sota el seu punt de vista podria "legitimar" el matrimoni infantil, així com "altres pràctiques alarmants".

En concret, aquest projecte es va aprovar en 2018 quan el primer ministre, Alí Jaire. Ara, però, la Cambra baixa ha introduït una sèrie de modificacions que són les que podrien permetre aquesta pràctica. Això ha generat debat i despertat les crítiques no només a l'ONU, sinó també en el mateix país africà. 

Segons el portal de notícies Garowe Online aquest projecte autoritzaria els matrimonis infantils i els matrimonis forçosos, la qual cosa viola la Constitució del país africà. Per la seva part, el parlamentari Abdirazak Mohamed ha criticat que el text que va a ser sotmès a votació ignori l'aprovat pel govern de Somàlia i ha ressaltat que "contradiu les convencions internacionals de les quals Somàlia és signatària".

EuropaPress 2738188 michelle bachelet

L'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, critica la nova llei que preveu aprovar l'actual Govern somali perquè considera que podria permetre el matrimoni infantil. / Europa Press

Evitar que prosperi el projecte

Davant aquesta situació, Bachelet ha indicat que "la legislació plantejada pels parlamentaris a Somàlia podria donar legitimitat el matrimoni infantil, entre altres pràctiques alarmants, i ha d'evitar-se que sigui convertit en llei". En aquesta línia, ha recalcat que diverses de les seves clàusules "constitueixen violacions greus de les normes i estàndards dels Drets Humans", segons unes declaracions que recull Europa Press. 

"Aquest nou projecte de legislació representaria un gran pas cap enrere per als drets de les víctimes de violència sexual a Somàlia, en particular per a dones i nenes. Enviaria a més un senyal preocupant a altres estats a la regió", ha ressaltat l'Alta Comissionada de l'ONU.

Per això, ha exigit a les autoritats d'aquell país que "adoptin ràpidament" el text aprovat en 2018, que com ha recordat "va rebre el suport de forma unànime" del govern somali.

Així mateix, ha reclamat a més "una estratègia exhaustiva i una legislació efectiva per eliminar pràctiques i estereotips nocius de gènere que tenen un impacte negatiu desproporcionat sobre dones i nenes".

Per la seva banda, la Missió de Nacions Unides a Somàlia (UNSOM) també ha expressat la seva preocupació pels "intents de presentar un nou projecte profundament defectuós que permet el matrimoni infantil i contravé les convencions internacionals rellevants". "L'ONU demana al Govern que reintrodueixi el projecte sobre crims sexuals original", ha afegit aquesta institució.