Una trentena de persones han mort ofegades a platges, rius i piscines de Catalunya durant el 2016, gairebé un 45,4% menys que l'any anterior, segons dades difoses aquest dissabte per la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme. A les demarcacions gironines i tarragonines han mort 11 persones, respectivament, mentre que a les comarques de Barcelona i Lleida s'han ofegat quatre persones.

El perfil de víctima mortal és un home (en un 53% dels casos), de nacionalitat espanyola (63%), de més de 45 anys (63,4%), que perd la vida a la platja (50%) entre les 10 del matí i les vuit del vespre. En el 73% dels casos d'ofegament els espais aquàtics no tenien servei de vigilància actiu en el moment dels fets.

Pugen els ofegats en piscines

El nombre de morts al litoral català s'ha reduït més de la meitat, de 33 a 15. Fins al mes d'agost n'havien mort 11 i s'havien fet 659 rescats a les 226 platges catalanes.

També s'ha reduït a la meitat el nombre de persones ofegades en rius, de 6 a 4. En canvi, el nombre de persones que han perdut la vida a les piscines ha incrementat: el 2015 van morir 4 persones i el 2016 ho van fer 7. Aquest estiu en només 10 dies hi va haver cinc incidents en piscines particulars. Tots eren nens menors de 5 anys, fills de famílies de turistes que passaven les vacances a Catalunya i tots es van ofegar en piscines privades. El SEM va fer en un mes i mig les mateixes assistències que el 2015 en tot l'estiu: una trentena.

Entre els casos de nens morts ofegats hi ha el d'una nena de 3 anys que va caure a una piscina d'una casa particular de Calonge (Baix Empordà) i una altra nena de 3 anys que es va ofegar en una piscina de Lloret de Mar, a la casa on passava les vacances. Les dues morts van passar en 48 hores.