Aquesta primavera, l’equip de naturalistes de DEPANA i la Fundación Oso Pardo (FOP) ha detectat fins a 15 exemplars diferents d’os bru a la Vall d'Aran. Les observacions són fruit de les tasques de seguiment i vigilància que coordina l’expert Marc Alonso, membre de totes dues entitats i referent en la conservació d’aquesta espècie emblemàtica. Les entitats han publicat unes imatges inèdites on es poden observar alguns d’aquests ossos, filmats a llarga distància per a garantir que les gravacions no alterin el comportament natural dels animals. Aquesta actuació forma part d’un programa més ampli de conservació i sensibilització, amb l’objectiu de garantir la coexistència entre l’os bru i les activitats humanes al Pirineu.
Un centenar d'exemplars al Pirineu
Actualment, la població total d’ossos bruns a tot el Pirineu s’estima en 96 exemplars, segons el Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru (GSTOP). D’aquests, 47 es localitzen al Pirineu català, i només durant el 2024 es van registrar 10 nous naixements a Catalunya. L’os bru és considerat com una espècie en perill d’extinció al Pirineu i és objecte de protecció prioritària segons la normativa europea. La seva presència és un indicador de salut ecològica i pot esdevenir un motor de desenvolupament sostenible a través de l’ecoturisme responsable, com ja passa en altres regions europees com la serralada cantàbrica.
>Des de DEPANA i la FOP desenvolupen accions de sensibilització i convivència, especialment adreçades a ramaders, caçadors, agents turístics, empreses d’albirament i fotògrafs, amb l’objectiu de minimitzar els conflictes i afavorir un model de coexistència real. En concret, la primavera és una època especialment sensible per a l’espècie, ja que coincideixen femelles amb cries i l’època d’aparellament en algunes àrees de la vall. Amb aquest escenari, subratllen la importància de dur a terme aquesta acció per a evitar possibles conflictes, ja que hi poden haver fins a 50 persones gaudint de l’observació. Des de les entitats recorden que la presència d'aquest mamífer "tan simbòlic com vulnerable" és una oportunitat única per a preservar la biodiversitat i fomentar una relació equilibrada entre la natura i les activitats humanes a Pirineu.