Els antics jutjats que hi ha al peu del passeig Lluís Companys aniran a terra. L'edifici està en desús des que es va inaugurar la Ciutat de la Justícia i tots els jutjats de Barcelona es van traslladar al nou complex judicial.

En el solar del Passeig Lluís Companys, a escassos metres del Palau de Justícia on ara comparteix espai l'Audiència de Barcelona amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, s'hi farà un nou edifici "que doni resposta a les exigències que pugui tenir ara l'Audiència", segons ha explicat el seu president Antonio Recio.

Recio espera que sigui "un edifici especialment útil" per al que considera un "buc insígnia de la justícia a Espanya".

El president de l'Audiència de Barcelona ha destacat la bona predisposició del Departament de Justícia de la Generalitat i confia que "en un termini d'entre 3 i 4 anys" estigui l'edifici acabat. "Ningú m'ho ha dit, però s'ha de ser optimista", ha dit Recio.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, no és tan optimista i no creu que es pugui començar a construir el nou edifici fins d'aquí a 5 anys. Mentre duri tot el procés de fer el nou projecte arquitectònic amb les licitacions corresponents, Justícia cedirà el solar a l'Ajuntament de Barcelona perquè el pugui destinar a usos provisionals que el consistori consideri oportuns.

"No hi ha un calendari cert, però era una condició indispensable iniciar l'enderroc per poder continuar el procés fins a aconseguir l'Audiència Provincial", ha exposat el conseller.

"Ens agradaria, ho expresso no en termes de compromís sinó en el que em sembla raonable, que en el termini de 5 anys haguéssim pogut avançar decididament i les obres estiguessin ja, sinó acabades, en marxa", ha matisat.

El conseller ha fet l'anunci just després que el president de l'Audiència de Barcelona, Antonio Recio, hagués avançat el projecte durant la roda de premsa de balanç de l'activitat dels jutjats.

Un nou pol judicial

La proximitat del Palau de Justícia, on ara hi ha el TSJC i l'Audiència de Barcelona, amb el solar on s'ha de fer el nou edifici judicial farà del passeig Lluís Companys el segon pol judicial de Barcelona. 

El conseller Mundó ha explicat que l'enderroc "és el pas imprescindible, el punt zero del procés, que ha de servir per disposar en aquest espai central de la ciutat d'una àrea judicial. El nostre objectiu és que el passeig Lluís Companys es converteixi en el segon pol judicial de la ciutat".

El nou edifici alliberarà el Palau de Justícia d'una part de les dependències que ara ocupa l'Audiència de Barcelona i permetrà poder concentrar totes les sales i serveis del TSJC al Palau de Justícia que ara estan a Pau Claris, Via Laietana i Roger de Llúria. 

L'altre pol judicial és a la Ciutat de la Justícia que alberga 200 jutjats més l'Institut de Medicina Legal de Catalunya.

8 mesos per enderrocar

L'enderroc de l'edifici començarà el 14 de juny, durarà 8 mesos i té un pressupost de 2,8 milions d'euros. A causa de la degradació de l'edifici, i per motius de seguretat, l'enderroc es farà, majoritàriament, amb maquinària pesant. 

Els jutjats antics de Barcelona es van construir als anys seixanta i fa 8 anys que estan tancats, des que es van traslladar a la Ciutat de la Justícia el 2009. 

antics jutjats de Barcelona / dep Justícia

Durant aquests 8 anys "l'edifci presenta unes condicions constructives al límit", ha dit Mundó. I ha estat objecte d'entrades per robar-hi i intents d'ocupació. Només fa 3 setmanes els Mossos van detenir uns individus que intentaven obrir la porta amb una radial.

"Calia resoldre el problema que avui representa l'edifici dels antics jutjats i per això ens vam posar a treballar per fer possible l'enderroc", ha insistit Mundó.

El nou projecte d'edifici serà una modificació del que es va fer el 2010 i té un cost aproximat de 50 milions d'euros.