Els maldecaps d'espanya al TJUE no s'acaben mai. Si no és pel procés, és per, directament, ignorar la normativa europea. Aquest dijous, la Comissió Europea ha decidit denunciar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) per incomplir la Directiva sobre nitrats, que va relacionada amb la qualitat de l'aigua. 

En un comunicat, la Comissió assegura que tot i alguns avanços limitats," Espanya encara ha d'adoptar mesures addicionals per a evitar l'eutrofització en tot el país", ja que les que s'ha fet fins ara no han aconseguit arribar els objectius de la que havia marcat la UE. Vist això, es considera que els esforços que ha realitzat l'Estat han estat del tot "insatisfactoris i insuficients", per la qual cosa ha decidit portar a Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Aquesta denúncia, però no hauria de ser una sorpresa per l'Estat, ja que la Comissió porta avisant a Espanya de l'incompliment de les disposicions de la Directiva sobre nitrats des del 2018 quan ja es va traslladar al govern de Pedro Sánchez una carta que es va veure reforçada aquest any amb un dictamen. La denúncia arriba després que Espanya ignorés aquests dos avisos.

Procés d'infracció

El fet de denunciar Espanya és només un pas dins del procediment d'infracció establert a la UE. De fet, el primer pas en aquest sistema és la carta d'emplaçament sol·licitant més informació a l'Estat membre, que disposa d'un determinat termini de temps per aplicar la normativa, en el cas d'Espanya la carta va arribar el 2018. En cas que l'Estat en qüestió passi olímpicament de la carta la Comissió pot enviar un dictamen motivat on es reclama a l'Estat membre que informi de les mesures adoptades, que a Espanya va arribar el passat mes de juny. 

Aquests dos primers passos ja els ha superat Espanya i es troba en el tercer, que és la denúncia davant del TJUE. Aquest fet ja és molt estrany, ja que amb els dos primers avisos els Estats acostumen a arreglar la seva desobediència, però no Espanya amb els nitrats. 

Els últims dos passos són els previs a imposar sancions econòmiques. Quan un Estat membre no comunica a temps les mesures per les quals incorpora les disposicions d'una directiva, la Comissió pot demanar al Tribunal de Justícia que imposi sancions. I, seguidament, si el TJUE aprecia que un Estat membre ha infringit la legislació de la UE, les autoritats nacionals estan obligades a prendre mesures per a ajustar-se a la sentència del Tribunal. Si això passa dues vegades, és a dir que la Comissió denuncia un Estat al TJUE, és quan es poden proposar aquestes sancions.