Pregunta de formatget de Trivial: quina serà la nit més curta de 2023? Si la teva resposta ha estat "Doncs la nit més curta de l'any és, com sempre, la de Sant Joan, és a dir, la del 23-24 de juny", ens entristeix comunicar-te que has fallat la pregunta (i t'has quedat sense formatget). La revetlla de Sant Joan té un munt de mites, però potser el més gran i conegut de tots ells és precisament la creença arrelada en la societat que aquesta festa coincideix amb la nit més curta de l'any. En realitat, la nit que ostenta aquest títol és sempre la del dia del solstici d'estiu (al final del tot t'expliquem més sobre aquest dia, si vols). I aquest dia canvia cada any: oscil·la entre el 20, 21 i 22 de juny. Per exemple, el 2022 el solstici va ser el 21 de juny, mateix dia que el 2021, però el 2020 va ser el 20 de juny. Si la nit més curta de l'any és sempre, sempre, sempre, la del solstici d'estiu, per què la societat té tan inculcada la idea que la nit de Sant Joan és la més curta? Tot es tracta d'un ball de dates i, per entendre'l, cal fer un viatge en el temps per remuntar-se a la celebració original.

🎆 Nit de Sant Joan 2023 a Catalunya: fogueres i festes que no et pots perdre

🎊 Fogueres Sant Joan 2023: Què fer per la revetlla a Barcelona i la Costa Brava?

🔥 Puc fer foc i fogueres a Catalunya per Sant Joan 2023?


La veritat sobre el gran mite de la nit de Sant Joan

Sant Joan és una de les moltes festes populars que té un origen pagà, és a dir, que es remunta a creences anteriors al cristianisme i al judaisme (per exemple, els déus olímpics de l'Antiga Grècia són considerats pagans, segons aquesta definició). Les religions paganes tenien moltes celebracions i rituals tant en l'inici com al final de les estacions. Les societats d'aquell moment eren sobretot agrícoles, així que veneraven tot el que tingués a veure amb les collites. Volien que els déus de la naturalesa tinguessin misericòrdia amb ells i els ajudessin a collir tota mena d'aliments mentre mantenien lluny al mal temps o altres amenaces com les plagues. Un dels déus venerats era el mateix sol que, aleshores, era personificat com a Zeus, Hera o la resta de divinitats de l'Olimp. Per això l'objectiu de moltes festes paganes relacionades amb l'arribada de noves estacions era retre homenatge, i tenir content al déu sol.

Una d'aquestes festes es produïa en la nit més curta de l'any, és a dir, el dia del solstici d'estiu. Existeixen moltes teories i especulacions sobre què pretenien els pagans amb aquesta protorevetlla de Sant Joan. Potser creien que els esperits malignes tenien més poder durant aquella nit (enfurismats, potser, per la brevetat del seu regne ombrívol), així que les societats d'antany ballaven i cantaven tota la nit, refugiats a prop del foc, per foragitar a aquestes males energies. O potser es volia donar forces i ànims al Sol, ja que a l'estiu els dies són més llargs i existia el temor que el rei celestial morís de sobreesforç. Finalment, es creia que el Sol estava eternament enamorat de la Lluna i decidia passar la nit del solstici d'estiu al seu costat ella. Així que els mortals celebraven aquest amor tan còsmic i, de passada, realitzaven rituals per potenciar la fertilitat durant els mesos venidors. L'important aquí no és aclarir el motiu original de la festa pagana del solstici d'estiu, sinó recordar que l'avantpassat de la festa de Sant Joan sempre se celebrava durant la nit més curta de l'any.

Fogueres de la nit de Sant Joan a Barcelona / Foto: Europa Press
Verbena de la nit de Sant Joan a Barcelona / Foto: Europa Press

Si originalment la festa pagana que va acabar sent Sant Joan es movia cada any per produir-se exactament en la nit més curta, per què avui dia Sant Joan se celebra sempre en la nit del 23-24 de juny? Doncs perquè es va produir el procés de cristianització, com també va passar amb Sant Valentí, Nadal o Halloween / Tots Sants. Bàsicament, la religió cristiana va agafar moltes de les festes paganes i les va adaptar amb els seus propis elements amb l'objectiu de facilitar la conversa de pobles i comunitats al cristianisme.

Sant Joan, com a festa pagana cristianitzada, s'anomena precisament així perquè el seu "protagonista" és Sant Joan Baptista (el que va batejar Jesús segons diverses fonts i creences). Segons la Bíblia, Sant Joan va néixer el 24 de juny, concretament a la nit. Perquè la resta de familiars sabessin d'aquesta gran notícia, el seu pare, Zacaries, va ordenar que s'encengués una enorme foguera perquè la pogués veure tothom. A causa de la proximitat del naixement d'aquest sant amb la festa pagana del solstici d'estiu, la religió cristiana es va decidir reconvertir aquesta última en una celebració en honor a Sant Joan i la seva data va quedar llavors fixada en la nit del 23-24 de juny. Es van mantenir elements pagans com la important presència del foc, i es van afegir elements cristians com les fogueres. I, en l'inconscient col·lectiu de la societat, va quedar romanent la idea que la revetlla de Sant Joan se celebra en la nit més curta de l'any... encara que ja fa segles que aquesta afirmació va deixar de ser certa.

I quan és la nit més curta del 2023?

La nit més curta del 2023 no serà la de la revetlla de Sant Joan, sinó la del 21 de juny: aquesta és la nit del solstici d'estiu. Per cert, al llarg de l'article s'ha parlat molt sobre el solstici d'estiu, però no s'ha aclarit exactament què és i quina és la seva rellevància dins del món de les estacions, més enllà que marqui l'inici de l'estiu. El solstici s'anomena així perquè és el moment de l'any on el sol arriba a la seva màxima elevació durant migdia. Durant els dies següents, l'altura màxima del sol durant migdia sembla inamovible, com si l'astre rei s'hauria quedat congelat; i precisament en llatí solstitium (solstici) significa literalment sol quiet. Ara ja saps què és exactament el solstici d'estiu!