El coronavirus ha posat de manifest moltes coses en la nostra societat. També la solidaritat. N'és un clar exemple la plataforma veïnal Nextdoor que ja durant el confinament, va posar en marxa un mapa solidari on cada membre de la xarxa s'hi pot inscriure i sol·licitar ajuda o bé oferir suport a les persones que viuen al seu barri.

A més d'oferir suport, compartir iniciatives, donar suport als negocis locals i posar en contacte veïns i veïnes, la plataforma també distribueix una sèrie de premis. I en un any tan estrany, els premis han tingut un pes especial en allò social.

"Nextdoor és la plataforma del barri on posem persones del barri en contacte per compartir iniciatives del barri", detalla, en conversa amb ElNacional.cat, la representant de la plataforma a Espanya, Joana Caminal. "Durant el confinament hem entès que la proximitat i el barri tenen molta importància en el dia a dia i durant la pandèmia es van organitzar a nivell digital".

Però Nextdoor també dona premis. I malgrat que s'han anat donant cada any, enguany s'ha volgut ressaltar històries de la pandèmia, premiant una vessant més social i solidària. El que sí que és nou és el premi a súper barri. "Ja no només donem un premi a nivell individual sinó al barri que ha actuat en comunitat".

Els premiats d'aquest any han estat Consol Garcia en la categoria 'social', Igor Sandín en la de 'solidaritat' i Massimo Perego en la de 'sostenibilitat'. El barri guanyador és el de la Creu Coberta de Barcelona. 

"Nextdoor és com un grup de WhatsApp entre veïns"

"Em va sorprendre que em donessin el premi", explica Consol Garcia. "M'ha fet molta il·lusió". "Després del confinament hi havia persones que posaven a l'app anuncis de 'per a gent sola' i vaig pensar que jo també ho faria, a veure si tenia resposta. I va ser molt favorable, vaig tenir molta gent interessada", insisteix. "Quan entres en una cosa així veus que la gent se sent molt sola. He tingut respostes de tota mena, de gent jove i gent més gran".

Consol Garcia  Superveïna   categoria social

Consol Garcia, guanyadora de la categoria social / Cedida Nextdoor

Per a Garcia, Nextdoor és molt útil. "Ho recomanaria molt perquè en qualsevol moment et treu d'un mal pas. Sigui el que sigui, necessitis  arreglar alguna cosa o per documentar-te. Té moltes àrees", remarca.

Una cosa semblant al que descriu Massimo Perego. "Ho definiria com un grup de WhatsApp entre veïns on tothom es vol ajudar. També pots difondre la teva marca o buscar feina. O fer-ho servir per conèixer gent del barri si ets nou". Perego destaca a la plataforma per les seves intervencions i consells sobre sostenibilitat. A través de Somos Future comparteixen entrevistes amb experts, promouen idees o iniciatives sostenibles i comparteixen consells per reutilitzar, reparar o reciclar. "Tenim un canal d'Instagram on difonem entrevistes, com fer cervesa amb un pa abans de llençar-lo...", expressa. "Estem en un moment de replantejar-nos una altra vegada programar esdeveniments", insisteix. Durant el confinament tenien programat un mercat sostenible que no va poder fer-se pel coronavirus.

Massimo Perego   supervecino 2

Massimo Perego, gunayador de la categoria sostenibilitat / Cedida Nextdoor

Per a tots aquells que els problemes informàtics suposin un suplici, i encara més durant els mesos de confinament Igor Sandín va crear un grup al seu barri per oferir ajuda a distància o per telèfon a qualsevol necessitat que els veïns poguessin tenir. Entre altres coses, aquest ha estat un dels motius perquè s'emportés el premi al més solidari.

El súper barri

El barri de la Creu Coberta sempre ha estat molt connectat amb el comerç local i ha tingut una sensibilitat especial a l'hora de promoure el comerç de proximitat a través de Associació de Comerciants de Creu Coberta. A més també col·labora amb l'Ajuntament de Barcelona i el seu projecte d'acció comunitària Radars per promoure la diversitat i la igualtat d'oportunitats sense importar l'origen, l'edat, el sexe o el nivell socioeconòmic. 

Creu Coberta   Lluis Llanas   president Associació Comerciants

Lluís Llanas, president de l'Associació Comerciants de la Creu Coberta / Cedida Nextdoor

Durant la pandèmia han creat juntament amb Ràdio Hostafrancs, “Ràdio Comerç”, un fil musical diari amb música, consells per als comerciants, entrevistes d'interès i per difondre ofertes de diferents comerços perquè puguin recuperar-se després del confinament.