La presó Model viu les seves últimes hores de funcionament després de 113 anys. Un tancament que des de fa anys es reclamava però que fins aquest dijous 8 de juny de 2017 no arribarà. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha declarat que aquesta decisió ha estat “complexa” però “necessària” perquè és “un centre obsolet molt lluny dels estàndards de les altres presons”. Tot i això ha indicat que “no tot són avantatges en el tancament de la Model, ni totes les avantatges són immediates”.

Mundó ha defensat que s’ha tractat d’una “decisió complexa” perquè suposa “el moviment de moltes persones, que cada una té una història particular”. Un dels col·lectius que més pressió ha fet en contra del tancament de la Model ha estat el col·legi d’advocats ja que per ells traslladar el centre de preventius als afores de Barcelona representa dificultats en la relació dels presos amb les famílies i els seus advocats.

En aquest sentit, Mundó ha replicat que això pot suposar un problema pels advocats que tenen un despatx a Barcelona però que dels 1234 advocats que van entrar a la Model el 2016, un 42% només hi van anar un cop, el 52% dues vegades i el 75% un màxim de cinc. Per tant, “si vas una, dos, tres vegades a l’any és un cost que els advocats es poden costejar”, ha afirmat Mundó i ha declarat que “aquesta no era una decisió que els hagués de frenar en el tancament de la Model”.

A més a més, Mundó ha afegit que si no es tancava, s’havia de fer una inversió de 25 milions d’euros per millorar l’espai fins d’aquí 7 – 8 anys que "és el temps necessari per tenir construïda una nova presó". Mundó ha deixat clar que aquesta “no hauria estat una decisió encertada”.

Referent al futur de la Model, Mundó ha deixat clar que “ha de tenir un espai per a la memòria del que hi ha passat ja que ha estat la presó del segle XX”.