Per primer cop a la història els Mossos d’Esquadra col·laboren de manera presencial, sobre el terreny, amb una missió científica a l’Antàrtida. Sota la batuta de la catedràtica Conxita Àvila, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, dos agents de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra s’han desplaçat fins al continent gelat per col·laborar amb el Projecte Challenge II que fins al 7 de març està en marxa des de dues bases espanyoles en aquest punt del planeta. Aquesta missió catalana està fent immersions per millorar el coneixement sobre la biologia i l’ecologia marines d’aquests ecosistemes extrems, amenaçats cada cop més per l’impacte del canvi global i decisius en l’equilibri ecològic de tot el planeta

Els Mossos d’Esquadra fa temps que col·laboren amb la Universitat de Barcelona i Àvila, però aquest cop és el primer que de manera presencial s’han desplegat, en missió oficial, fins al lloc on s’està fent l’estudi. El sotsinspector en cap de la Unitat Subaquàtica dels Mossos i un dels seus caporals, els dos amb una llarga experiència en submarinisme i seguretat al mar, han acompanyat els científics per tal de col·laborar en la missió, sobretot, en donar seguretat tècnica a l’expedició en el moment de fer immersions en zones extremes, pel clima i també per la fauna.

Missió científica catalana a l'Antàrtida

Els dos agents dels Mossos que s’han sumat a l’expedició científica van sortir de Catalunya fa setmanes i després d’estar set dies a Xile, per fer l’aïllament per evitar contagis de coronavirus, van arribar a les bases Juan Carlos I, a l’illa Livingston, i Gabriel de Castilla, a l’illa Decepción. Aprofitant l’estiu austral, els científics s’han desplegat en aquestes dues bases que administra el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i gestiona l’Exèrcit de Terra. Els dos agents dels Mossos s’han repartit a les dues bases i donen seguretat a les immersions que fan els científics de la Universitat de Barcelona. 

USAQ Mossos 002
El sotsinspector Jordi Marín col·laborant amb els científics de la missió catalana / Cedida

En conversa des de l’Antàrtida amb ElNacional.cat, el sotsinspector Jordi Marín, explica que és el primer cop que una policia participa en aquest tipus d’expedició i, per la seva expertesa, són de molta ajuda per donar seguretat a l’expedició. Però també col·laboren, durant les immersions, amb la recollida de dades i de mostres que fan els científics que estan a les ordres de la catedràtica Conxita Àvila

Els Mossos d'Esquadra a l'Antàrtida

Uniformats amb els colors corporatius de la policia de Catalunya, els submarinistes dels Mossos col·laboren en els objectius de la missió per estudiar el bentos antàrtic —els organismes que habiten en el fons marí—, recollir mostres i fer estudis experimentals en els equipaments científics in situ. En la missió de la Universitat de Barcelona, a més dels Mossos d’Esquadra, també compten amb la participació del vaixell de recerca oceanogràfica BIO-Hespèrides i la d’un vehicle submarí no tripulat dirigit per control remot (ROV). Marín explica que el dia a dia arrenca a les vuit del matí amb un esmorzar i el desplaçament a la zona de treball, durant el dia, si es pot, es torna a la base, o es dina al mateix lloc si es llunyà a la base. A la tarda i al vespre, abans d’anar a dormir, els científics, els Mossos i els col·laboradors desplaçats a les dues bases preparen l'endemà. 

USAQ Mossos 001
El caporal de la Subaquàtica desplegat a l'Antàrtida, en una immersió / Cedida

Les immersions es fan amb molta seguretat, per l’entorn agressiu on es fan, i també per la presència de lleons marins, unes grans foques, que poden ser perilloses. La participació d’aquests dos agents dels Mossos d’Esquadra permet als científics treballar amb molta més seguretat; la Unitat Subaquàtica de la policia catalana és la unitat especialista en immersions i tenen una gran trajectòria en submarinisme en llocs complicats i en situacions extremes, una capacitació perfecte per treballar a l’Antàrtida.