L'anunciada aplicació de l'article 155 de la Constitució posa els Mossos d'Esquadra entre l'espasa i la paret. A ningú se li escapa que en el moment en què es desplegui la intervenció de l'Estat espanyol de l'autogovern català, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, quedarà destituït i substituït per un comandament de l'Estat.

Es preveu que el 155 faci moure alguns comandaments. Els més optimistes esperen una "aplicació quirúrgica" de l'article, però tenen coll avall que Trapero i el nucli dur de la Direcció General de la Policia quedarà desintegrat. Cada cop és més que probable la presó preventiva per a Trapero si la Fiscalia tira endavant l'ampliació de la denúncia per la inacció dels Mossos l'1 d'octubre. I cada cop és més improbable una desobediència global del cos perquè, algunes fonts internes recorden que "la desobediència és lícita però no és una opció per als cossos policials".

Tampoc ajuden les investigacions engegades després de l'1 d'octubre sobre les actuacions d'alguns agents durant el referèndum. La Fiscalia i l'Audiència Nacional tenen 41 vídeos d'intervencions de Mossos l'1-O on es veuen algunes actuacions com ara la confrontació entre uns agents amb la Guàrdia Civil. Des de la Direcció General de la Policia s'argumenta que han estat actituds individuals, però Afers Interns va acabar obrint Informacions Reservades als agents a partir d'aquesta pressió que arriba des de Madrid. Per aquest motiu ara s'estan obrint informes als mossos que van treballar l'1 d'octubre. 

Des de la Direcció General de la Policia no hi ha posicionament oficial de què passarà quan s'apliqui el 155 més enllà de la consigna de sempre que és fer la feina seguint les ordres de qui mani. 

Amb aquest escenari, la preocupació entre comandaments i agents és evident.

Tots a l'expectativa

Demà el sindicat de comandaments SICME es reuneix per fer un posicionament oficial davant la situació. El seu portaveu, Francesc Carabassa, espera la reunió abans de fer valoracions, però admet que "estem preocupats".

Tots els sindicats coincideixen que no hi ha cap més remei que obeir. "No tenim cap tipus de marge de maniobra", remarca el portaveu del sindicat majoritari SAP-UGT, Valentín Anadón. El mateix pensa Toni Castejón, del Sindicat Mossos d'Esquadra, que creu que no poden fer res més que obeir: "El marc legal obliga. No hi ha marge per a la desobediència". "Desobeir té conseqüències", remarca Castejón, que posa com a exemple totes les investigacions obertes a partir de l'1-O, per tant, "tothom sap que s'està jugant la feina i el sou".

"Hem d'obeir les ordres dins la legalitat", diu David José del Sindicat de Policies de Catalunya. "Si les ordres no s'ajusten a dret, tens l'obligació de no complir-les", afegeix. "Si hi ha una feina que està regulada en tot, és la policia", diu José. I afegeix que no es poden seguir ordres contra la llei: "Quan estàs treballant, aquesta és l'única realitat que hi ha". 

Territori comanxe

Amb l'autonomia suspesa "ens endinsem en territori comanxe", diu el sindicat majoritari dels Mossos, on "hi ha un ampli marge de discrecionalitat". El seu portaveu, Valentín Anadón, remarca que "sempre hem rebutjat el 155, és un fracàs de la política i fins al darrer minut demanarem un acord". Però, ara que l'aplicació sembla imminent, espera "un relleu de poques persones i significatives", per tant, un relleu que no sigui massiu entre comandaments i agents. De fet, coincideix amb Castejón que l'aplicació del 155 "afectarà sobretot la línia de comandaments".

Josep Miquel Milagros d'USPAC coincideix que "no afectarà la base del cos" i dona per fet que "hi haurà desobediència per part d'alguns", tot i que admet que seran minoritaris i que serà "alguna cosa puntual". José també apunta que no creu que canviï res en la "feina del dia a dia", una feina que remarca que és "imprescindible per a la societat". 

Milagros es manté ferm en la necessitat que no cal aplicar el 155: "Jo vull que no s'apliqui. Som un cos prou professional i amb autosuficiència per fer la nostra feina, que és fer de policia".

Què preveu el 155?

L'acord del Consell de Ministres pel que fa a l'aplicació del 155 en matèria de seguretat és molt clar i es basa en quatre punts. 

El primer és el cessament del conseller d'Interior, en aquest cas, Joaquim Forn, i tots els càrrecs designats per ell. L'acord diu concretament: "de les autoritats dependents, l'exercici de les seves funcions correspondrà als organismes o autoritats creats o designats pel Govern de la Nació". Aquests nous càrrecs podran "dictar instruccions directes i d'obligat compliment als membres de la Policia de la Generalitat de Catalunya".

L'executiu de Rajoy planteja el "desplegament de les Forces i Cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya" i que treballin coordinats amb els Mossos, però també té previst substituir els Mossos pel Cos Nacional de la Policia o per la Guàrdia Civil.

L'acord del Consell de Ministres alerta de l'obligació de complir amb les ordres, i que "en el cas d'incompliment", això "pot ser constitutiu de responsabilitat disciplinària" i recorda que "es podrà procedir a la seva exigència", alertant que la llei preveu responsabilitats penals i patrimonials.