El mosquit tigre avança cap a l'interior d'Espanya després d'haver-se instal·lat ja a totes les províncies de la costa mediterrània, segons els científics que fan el seu seguiment, que han constatat que l'insecte invasor també ha arribat a Lleida, Osca, Cadis, Menorca i Formentera.

Investigadors de diferents institucions espanyoles liderats per la Universitat de Múrcia, en col·laboració amb la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) han publicat el mapa que dibuixa la distribució coneguda del mosquit tigre fins al 2015.

Després d'inspeccionar més de 200 localitats i confirmar la presència de mosquit tigre en 70 nous municipis de Lleida, Osca, Cadis i de les illes de Menorca i Formentera, l'estudi posa de manifest que l'insecte invasor ja completa tot l'arc mediterrani espanyol i a més avança cap a l'interior.

Arrasant territoris

Els investigadors han publicat l'estudi, amb el mapa de la distribució actual del mosquit tigre a Espanya, a la revista Acta Tropica. "Hem comprovat que el mosquit tigre segueix establert als llocs on ja estava en anys anteriors, sobretot la zona costanera, i que ha colonitzat nous territoris", ha explicat el professor de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Múrcia Francisco Collantes.

Part de les inspeccions s'han basat en els avisos fets per la ciutadania amb l'aplicació Mosquito Alert. "En aquest estudi es reconeix la contribució a la ciència per part dels milers de participants d'aquesta plataforma", ha remarcat Aitana Oltra, coordinadora de Mosquito Alert.

El 2015, la plataforma Mosquito Alert que coordinen el CREAF i el CEAB-CSIC va publicar al seu mapa (www.mosquitoalert.com) més de 1.700 observacions confirmades de mosquit tigre fetes per ciutadans.

Assentament

Durant el 2015, gràcies al Pla Estatal d'investigació promogut pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, l'equip de científics va inspeccionar 237 municipis i va detectar la presència de mosquit tigre en 112 d'ells. Algunes d'aquestes troballes han servit per comprovar que el mosquit s'està expandint als llocs que ja hi era l'any anterior, com el cas de Múrcia i la província de València.

En altres casos, com en el País Basc, l'estudi ha confirmat l'assentament del mosquit tigre. Segons Collantes, el mosquit tigre avança tan ràpid a causa de l'activitat humana i els mitjans de transport, encara que també ho atribueix a un efecte 'bola de neu'. "En haver-hi cada vegada més àrea ocupada és més possible que hi hagi més desplaçaments artificials i que s'acceleri el procés de colonització", ha assenyalat.