El cardenal australià George Pell, un alt càrrec de major rang al Vaticà condemnat per abusos sexuals, ha mort als 81 anys, a Roma, a conseqüència de complicacions cardíaques arran d'una operació de maluc, segons han informat aquest dimecres representants de l'església a Austràlia. A través d'un comunicat, l'arquebisbe de Melbourne Peter Comensoli, ha remarcat que "el Cardenal Pell va ser un líder de l'Església molt important i influent, tant a Austràlia com internacionalment, profundament compromès amb el discipulat cristià". Pell, que es va convertir en secretari d'Economia del Vaticà entre 2014 i 2019, convertint-se així en la tercera autoritat de la Santa Seu, va ser condemnat per un tribunal australià l'any 2018, a sis anys de presó per cinc delictes d'abús sexual, encara que en la seva última apel·lació, l'abril de 2020 i després que el religiós passés tretze mesos a la presó, la sentència va ser revertida per la màxima instància judicial d'Austràlia. 

Acusació de pederàstia

George Pell, era un dels homes de confiança del papa Francesc, i fins i tot el va nomenar superministre d'economia. El 29 de juny de 2017, la Policia australiana va presentar una acusació per pederàstia al tribunal contra el cardenal, que aquest mateix dia va demanar l'excedència al Vaticà per demostrar la seva "innocència". Va viatjar a Austràlia per defensar-se de les acusacions de pederàstia contra dos menors del cor de St Patrick durant els anys noranta, quan era arquebisbe de Melbourne. 

Finalment, Pell va ser condemnat el desembre de 2018 a sis anys de presó per cinc delictes d'abús sexual, un d'ells per penetració oral, sentència ratificada l'agost de 2019, encara que la condemna després va ser revertida l'abril de 2020 per la màxima instància judicial d'Austràlia amb base en el "benefici del dubte raonable". Després de conèixer-se la seva culpabilitat el Vaticà va anunciar que Pell deixaria d'ocupar el càrrec de prefecte d'Economia. L'exnúmero 3 del Vaticà, qui va passar tretze mesos a la presó abans de ser posat en llibertat.

Una de les víctimes va morir de sobredosi d'heroïna. Una altra va denunciar el 2015 davant les autoritats australianes que poc després de ser nomenat arquebisbe, el 1996, Pell el va violar oralment després d'haver abusat d'un dels seus companys del col·legi de Saint Kevin. Segons la seva versió, el cardenal australià també li va ordenar que s'abaixés els pantalons, li va acariciar els genitals i masturbar durant uns minuts. Per la seva banda, la defensa del cardenal al·legava que era impossible que s'haguessin produït els fets perquè, entre altres factors, sempre estava acompanyat i hi havia molt de trànsit a la sagristia. L'arquebisbe d'Adelaide, Philip Wilson, també va ser absolt després d'haver estat condemnat a un any per encobriment. Pell va tornar a Roma, i es va reunir diverses vegades amb Francisco i atenia misses i actes al Vaticà. 

Mà dreta del papa Francesc

El cardenal australià va néixer el 1941 a la ciutat de Ballarat, a l'estat de Victòria, i va dedicar gairebé tota la seva vida a l'església catòlica. Entre 1970 i 1980 va exercir com a sacerdot i educador en diferents parròquies i centres catòlics australians. L'any 1987 va ser designat bisbe auxiliar de Melbourne, arquebisbe en aquesta mateixa ciutat el 1996 i arquebisbe de Sidney el 2001. Dos anys més tard, va ser nomenat cardenal pel papa Joan Pau II, la qual cosa li va permetre votar en els conclaves per triar al summe pontífex i, per tant, va ser un dels papables en la votació en la qual va ser proclamat l'actual papa Francesc el 2013.

Pell va ser escollit pel papa Francesc com a prefecte de la Secretaria d'Economia de la Santa Seu, un nou càrrec creat pel pontífex per trencar els escàndols entorn de les finances del Vaticà. No obstant això, al qual era considerat "número 3" de la cúria romana, després del papa i el secretari d'Estat, li va perseguir la sospita pels casos de pederàstia en el si de l'església catòlica a Austràlia, diversos d'ells comesos a Ballarat.