El famós monstre del Llac Ness, que durant segles ha alimentat la llegenda a Escòcia, podria ser en realitat una anguila europea gegant, segons han revelat aquest dijous un grup de científics.

La investigació, que ha estat dirigida per La Universitat d'Otago (Nova Zelanda) i ha durat un any, ha provat de catalogar tots els possibles signes de vida al llac a través de l'anàlisi de l'ADN de diverses mostres d'aigua a diferent profunditat, entre les quals s'han trobat proves de l'existència d'anguiles europees.

En una roda de premsa celebrada a Drumnadrochit, una localitat del nord d'Escòcia propera al llac, els científics han afirmat que descarten la presència de grans animals.

Han indicat que no han trobat proves de l'existència d'un rèptil marí prehistòric anomenat plesiosauri o d'un peix gran com un esturió, com sostenien algunes teories.

El professor Neil Gemmell, genetista de la Universitat d'Otago, ha assenyalat que existeix "una quantitat molt significativa de l'ADN d'anguila", que, tanmateix, no indica les dimensions d'aquesta.

"Les nostres dades no revelen la seva mida, però la gran quantitat de material diu que no podem descartar la possibilitat que hi hagi anguiles gegants al Llac Ness. Per tant, no podem descartar la possibilitat que el que la gent veu i creu que és el monstre del llac Ness podria ser una anguila gegant", ha afirmat.

Al llarg de l'any passat, es van obtenir més de 200 mostres d'aigua de diverses profunditats del llac, recollint així totes les formes de l'ADN ambiental que es va extreure i va seqüenciar.

El resultat va donar lloc a aproximadament 500 milions de seqüències que es van verificar amb les bases de dades existents, de manera que fos possible registrar tots els éssers vius que habiten el llac més famós d'Escòcia, inclosos plantes, insectes, peixos i mamífers.

Qualsevol que hagi sentit parlar d'Escòcia, ho haurà fet del Llac Ness, ja que no és només unes de les concentracions d'aigua més grans d'aquesta regió, emmarcada en un espectacular paratge natural, sinó també un símbol de les llegendes que acull el lloc.

Des de fa dècades, les històries sobre Nessy, com es coneix el monstre, han omplert llibres, programes de televisió i pel·lícules, i han generat una gran indústria turística, que cada any atreu uns 400.000 visitants.

La història del monstre es remunta a fa 1.500 anys quan es diu que un missioner irlandès va albirar el monstre i, des d'aleshores, més d'un miler de persones afirmen haver vist una bèstia aquàtica de coll llarg i protuberàncies que sobresurten de l'aigua, un enigma que avui està més a prop de resoldre's.