Fèlix Millet i Jordi Montull han quedat absolts de la primera condemna per les irregularitats en la tramitació de la construcció de l'Hotel del Palau de la Música. El Tribunal Suprem ha tombat per segon cop la sentència de l'Audiència de Barcelona que els condemnava a un any de presó. El Tribunal Suprem ho acaba de notificar a les parts.
La sentència absolutòria del Suprem suposa, a més d'un segon correctiu per a l'Audiència de Barcelona, un seriós cop per al fiscal, el criteri del qual no és compartit per la Sala. El Suprem assenyala que no constitueixen tràfic d'influències aquelles "gestions que, encara que exerceixin una pressió moral indeguda, no es dirigeixin a l'obtenció d'una veritable resolució, sinó a actes de tràmit, informes, consultes o dictàmens, acceleració d'expedients, informació sobre dades, actes preparatoris etcètera". Aquest és el cas, segons el Suprem, de les gestions de les quals s'acusava Millet i Montull, a qui l'Audiència havia condemnat, segons va relatar en els fets provats de la seva sentència condemnatòria, per portar a terme "actuacions insistents i persistents" per influir en els responsables municipals. Aquestes gestions es van dur a terme pels dos acusats "ocultant en tot moment a les autoritats a les quals es dirigien (...) el seu pla especulatiu a través de la venda de les finques propietat de la Fundació" amb l'objectiu d'acabar construint el citat hotel.
L'alt tribunal assenyala que encara que aquest tipus de conductes puguin ser moralment reprovables i constituir infraccions administratives "o altres tipus delictius", no encaixen en el delicte de tràfic d'influències, precisament perquè no persegueixen una resolució concreta per part de les autoritats públiques a qui es dirigeixen.
Segons la sentència, "no queda acreditat que el contracte de compravenda fos facilitat per Millet o Montull, ni per altres vies, a cap de la resta dels acusats, ni tan sols resulta acreditat que coneguessin la seva existència". El text del Suprem diu que en l'adjudicació i tramitació dels terrenys i la construcció de l'Hotel del Palau, que mai es va arribar a fer, hi ha hagut una "indubtable democratització del procediment seguit".
La Sala Segona estima els recursos interposats pels dos condemnats i desestima els recursos del fiscal, de la fundació privada Orfeó Català Palau de la Música Catalana i de l'Associació de Veïns per a la Revitalització del Casc Antic de Barcelona contra la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona que, a més, va absoldre l'anterior cúpula d'Urbanisme de Barcelona.
El Ministeri Fiscal argumentava que Millet i Montull "van fer constar dades falses en relació a la titularitat real de les finques del carrer Sant Pere Més Alt a les Memòries que van presentar, sabent que tal falsedat es traslladaria a les resolucions que postulaven. Per això van ocultar en els expedients el Conveni de 8 de març de 2006. Van contribuir de manera eficaç, com a inductors, cooperadors necessaris o autors mitjançats al delicte de falsificació de document oficial que van cometre altres".
Millet i Montull els van condemnar a un any de presó i a pagar una multa de 3,6 milions i 900.000 euros, respectivament, pels delictes de tràfic d'influències i oferiment de cometre'ls.
Segona revisió
Aquesta és la segona vegada que es revisa la sentència d'aquest cas. La Fiscalia havia presentat el recurs perquè en un primer moment havia demanat fins a 10 anys de presó per als dos exresponsables del Palau de la Música. El fiscal Antoni Pelegrín no veia ben motivada la sentència i recorria també perquè deixa impunes els exresponsables de l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament. La primera vegada que es va revisar, ara fa un any, el Suprem va ordenar l'Audiència de Barcelona que repetís la resolució perquè hi havia un "error patent" que deia que era irrellevant que la cúpula d'Urbanisme no sabés que s'havia fet un canvi de titularitat dels terrenys.
El que s'esperava amb la segona revisió és que canviés el sentit de la sentència pel que fa a la cúpula d'Urbanisme. Que de l'absolució es passés a condemna. Si el Suprem hagués fet cas de les peticions originals de la Fiscalia, podrien ser 4 anys de presó. Originàriament el Ministeri Públic havia demanat, també, 10 anys de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull, i la condemna final els va rebaixar fins a només un any.
L'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, que en aquell moment va iniciar els tràmits per construir un hotel de luxe al costat del Palau de la Música, va quedar absolta. Un cop més, Millet i Montull van fer servir els seus contactes per garantir que el projecte tirés endavant i van negociar el canvi de titularitat dels terrenys per poder fer les obres. Finalment, però, l'hotel no es va fer. Quan va saltar a la llum pública tot l'espoli l'any 2009, els veïns de la zona van portar el cas a la Fiscalia.
Però el cas va anar a judici, i Millet i Montull els van condemnar a un any de presó per tràfic d'influències. La cúpula de l'Ajuntament de Barcelona també es va asseure al banc dels acusats. L'exregidor d'Urbanisme Ramon García-Bragado (PSC); l'exgerent de l'àrea, Ramon Massagué; l'ex director jurídic Enric Lambies i l'arquitecte Carles Diaz, van quedar absolts. Estaven acusats d'estar al cas de tots els moviments de Millet, Montull i l'empresari hoteler Manuel Valderrama que hauria pagat 900.000 euros per fer-se amb la titularitat d'uns terrenys, que eren públics i d'ús exclusiu per a serveis socials. La Fiscalia va mantenir en tot moment que l'exregidor d'Urbanisme sabia que havien fet un canvi de titularitat, tot i que García-Bragado ho va negar reiteradament.
El tribunal de l'Audiència de Barcelona que va fer el judici va creure en la versió de l'exregidor i el va absoldre a ell i a tot el seu equip. La sentència original només fa un petit toc d'atenció dient que va faltar "diligència" i va qualificar la seva actitud "d'imprudència greu". Però res més.