Milers de vehicles han sortit al carrer aquest diumenge per reivindicar l'educació concertada i contra la LOMLOE, la reforma educativa coneguda com a 'Llei Celaá'. La marxa, convocada per la plataforma Más Plurales, ha tret aquest diumenge als carrers de més de 50 ciutats en més 30 províncies espanyoles. Els ciutadans, animats per la plataforma que aglutina a associacions de pares i mares d'alumnes, sindicats, empreses i diferents col·lectius del sector de l'educació concertada, s'han manifestat per protestar contra la LOMLOE al crit de "Stop Llei Celaá".

A Madrid, la marxa més nombrosa, en la qual han participat 5.000 vehicles segons dades de la Policia Nacional facilitades per la Delegació de Govern, ha arrencat entorn de les 11.00 hores i ha finalitzat cap a les 12.45 hores amb la lectura d'un manifest. Sota el lema 'Pel dret a triar l'educació que volem', els manifestants s'han mobilitzat amb vehicles en províncies de totes les comunitats autònomes, a excepció de Catalunya, País Basc, les Canàries i País Valencià.

"No tolerem límits ni retallades a la nostra llibertat"

El manifest demana la protecció i la continuïtat de la pluralitat democràtica del sistema educatiu. "Ha arribat el moment de deixar clar que no tolerem límits ni retallades a la nostra llibertat d'ensenyament, perquè ens hi juguem l'educació dels nostres fills i el futur de la nostra democràcia", han sentenciat els organitzadors. El text defensa la complementarietat de les xarxes pública i privada-concertada i no admet que la LOMLOE "permeti a les autoritats educatives imposar la distribució de l'alumnat".

Els manifestants no accepten el model d'"inclusió radical" que, segons el seu parer, pretén la 'Llei Celaá' i que condueix als actuals centres d'educació especial "a la seva progressiva desaparició". Així mateix, exigeixen "millores reals" per a les persones dels centres educatius, ja que, segons la seva opinió, la LOMLOE "abandona" els professionals de la concertada i de l'educació especial "en no incloure ni una sola millora per equiparar i millorar les seves condicions laborals, a més de posar en perill els seus llocs de treball."

PP i Vox envien la llei al TC

Els manifestants han instat als grups polítics a interposar recursos d'inconstitucionalitat contra la 'Llei Celaá' i els sol·liciten manifestar "explícitament" el seu compromís de derogar aquesta llei "tan aviat com sigui possible".

En aquest sentit, el Partit Popular i Vox han anunciat durant la marxa que presentaran davant del Tribunal Constitucional un recurs contra la reforma de la llei educativa impulsada per la ministra d'educació i Formació Professional, Isabel Celaá.

En concret, el president del PP, Pablo Casado, ha assegurat que quan arribin al Govern derogaran aquesta llei perquè "és dolenta per a la unitat nacional i pèssima per a la comunitat educativa". "És dolenta per al futur dels nostres fills", ha sentenciat el líder popular.

Per la seva part, el portaveu de Vox en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, també ha anunciat durant la manifestació que la seva formació recorrerà la 'Llei Celaá' davant del Tribunal Constitucional. "A Espanya tenim una gran matèria primera, que són els espanyols, que es mereixen una educació de qualitat i en llibertat i no es mereixen aquest atac a l'espanyol, a l'educació concertada i a l'educació especial", ha dit.

En representació de Ciutadans, també ha anat a la protesta contra la 'Llei Celaá' la vicealcaldessa de Madrid i membre de l'Executiva Nacional de la formació taronja, Begoña Villacís, que ha destacat que el PSOE "no pot permetre's suplantar els pares" pel que fa a l'educació dels seus fills. "Això és un debat sobre la llibertat", ha dit.