Els treballadors de metro, tren i ferrocarrils s'han concentrat aquest matí davant les portes de l'Ajuntament de Barcelona per demanar a les administracions "una major implicació" per resoldre un fenomen que va en augment, el de les agressions cada cop més violentes per part de grups de grafiters.

Amb lema 'Stop agressions', una cinquantena de treballadors, convocats per CCOO, UGT i CGT han reclamat a les operadores que "garanteixin la seguretat" i a l'administració que "s'impliqui". En aquest sentit, el portaveu de CCOO, Baptista Silanes ha lamentat que fins ara el consistori no ha volgut escoltar les seves queixes i els ha remès a l'Autoritat Metropolitana del Transport (AMB) "perquè entén que és un problema que afecta Barcelona i d'altres ciutats com l'Hospitalet del Llobregat". 

Una reunió amb Interior i l'Ajuntament

Arran de la protesta d'aquest matí, els sindicats han aconseguit reunir-se amb una delegació de l'Ajuntament encapçalada per la regidora d'urbanisme i mobilitat Janet Sanz. D'aquesta trobada ha sortit el compromís d'emplaçar el departament d'Interior a una reunió de cara la setmana vinent. En aquesta trobada hi haurà representants dels treballadors, de les operadores i del consistori barceloní.

Janet Sanz rep treballadors del metro Gisela Rodríguez

Foto: La regidora Janet Sanz surt a rebre els treballadors de metro, tren i ferrocarrils/G.R

El president del comitè d'empresa del TMB, Aitor García s'ha mostrat satisfet però amb "cautela" perquè "a hores d'ara encara no hi ha una solució" i està convençut que aquest cap de setmana tornaràn a produïr-se accions violentes al metro. També ha senyalat que cal resoldre de qui és la competència perquè "es passen la pilota els uns als altres" ja que Mossos diu que és cosa de Guàrdia Urbana i a l'inrevés. "D'aquesta baralla no en traiem l'aigua clara", ha dit. 

Per la seva banda, la regidora Janet Sanz ha traslladat la responsabilitat al govern català i als Mossos d'Esquadra a qui ha exigit una major presència al subsòl de la ciutat. 

Baixes per ansietat

Els treballadors del metro, el tren i els ferrocarrils denuncien que pateixen atacs personals. "Si fa un temps es limitaven a pintar combois ara actuen en trens que estan en servei, amenacen treballadors, llencen pedres i ens agredeixen", explica Silanes. Assegura que hi ha treballadors que han estat de baixa per "angoixa", és el cas d'alguns dels afectats per l'atac a un comboi a l'estació de Passeig de Gràcia que va obligar el personal a tancar-se en una sala fins que els agents de seguretat els van socórrer. 

Avui, aturades al metro

Tota la xarxa de metro de Barcelona s'aturarà avui durant dos minuts al migdia, a les 12, i dos minuts a la tarda, a dos-quarts de 9. És la proposta que ha acceptat TMB per visibilitzar el malestar dels treballadors per l'augment de la violència al subsòl de la ciutat. 

El personal de TMB no descarta convocar aturades més llargues o alguna vaga si la situació no millora.