De dilluns a divendres no hi ha excusa per adormir-se, i és que despertar-se de bon humor i sortir del llit amb ganes de començar el dia és una feina que resulta més fàcil si es sincronitza la freqüència de Flaixbac. Amb aquest simple gest, trobareu cada dia de 6 a 11 del matí l’equip de El matí i la mare que el va parir, conduït per Carles Pérez amb la companyia d’ Aina Ustrell, Marc Casanovas, El Gran Germán i Oriol Dalmau, qui al llarg de 5 hores de rigorós directe, agrupen música, entreteniment, humor i diversió assegurada.

'El matí i la mare que el va parir' celebra enguany 25 anys en l’antena de Flaixbac

El programa despertador estrella i líder d’audiència a la seva franja horària de ràdios musicals catalanes s’escolta en antena des de 1997, quan aixecava la persiana per ajudar a despertar a grans i petits per treure’ls les lleganyes dels ulls abans de posar-se a peu dret. De fet, d’aquests 25 anys que celebra el programa enguany en antena, els darrers 16 els porta conduint el mateix Pérez, que assegura que presentar un programa com aquest “és un privilegi enorme que amb els anys et permet anar fent créixer”. De fet, el darrer EGM obtenien 159.000 oients que els sincronitzen cada dia, convertint-los amb el programa despertador líder estrella de Catalunya i que ara ha estat reconegut amb el Premi al millor programa de Ràdio Associació de Catalunya 2022.

“Estem molt contents i agraïts que hagin pensat en nosaltres, que s’hagi pensat amb la ràdio musical”, apuntava Pérez sobre el reconeixement que han rebut fa qüestió de dies i des d’on reivindica la presència del seu tipus de programa, associat a la ràdio musical que, tot i fer xifres similars a altres emissores, sovint queden excloses per les ràdios generalistes.

Premi Radio Associacio 2022   El mati i la mare que el va parir

L'equip del programa recollint el Premi al millor programa de Ràdio Associació 2022 

La fórmula d’èxit de 'El matí i la mare que el va parir'

El matí i la mare que el va parir és un tipus de programa despertador on toquem i fem molt d’humor, entreteniment, ho combinem amb música i al llarg del matí fem 13 trucades diàries entre d’altres, tocant temes que amb un informatiu no arribaríem”, detalla el presentador, que apunta com aquesta és una manera de començar el dia més desenfrenada. “Intentem no fer-nos molt pesats, no posar-nos molt intensos amb cap tema en concret i tractar aquells que creiem que poden interessar”. Pérez explica que busquen tocar aquells temes que es parlen a les entrades o sortides de les escoles, als parcs, a les terrasses, al transport públic, en definitiva, al carrer, intentant buscar la vessant més divertida i entretinguda.

I a vosaltres, quin programa despertador us desperta de matinada? “Cap! [Somriu]. Em desperto a quars de cinc i de puntetes per no despertar a la família marxo camí a l’estació, on escolto programes esportius que són repeticions o Momentos, un programa de la COPE on la gent explica els seus problemes, així t’adones que no estem tant malament!”, diu somrient el mateix Pérez, que confessa com ara per ara, mai ningú de l’equip s’ha adormit, “tret dels problemes de la R1, R2, R3, R4 o Ferrocarrils que poden ocasionar algun retard com de costum”.

El matí i la mare que el va parir acumula un nou reconeixement, després d’haver guanyat el 2016 el Premi Nacional de Radiofusió, destacant-ne la seva trajectòria dins el panorama radiofònic català com un dels referents de l'emissora de radio fórmula que ha assolit el lideratge nacional absolut del seu sector, on mitjançant l'alegria i l'humor de la seva proposta, és una peça clau en la incorporació de l'audiència juvenil a la ràdio.

Una de les cançons que més èxit ha tingut del programa 

Els altres premiats de Ràdio Associació de Catalunya 2022

A banda del premi al millor programa per El matí i la mare que el va parir, els 22ens Premis Ràdio Associació van reconèixer a Jordi Armenteras com millor professional i Veus de casa, de Ràdio Benicarló com a millor programa de ràdio local. D’altra banda, el TN Comarques, de TV3, va rebre el premi especial audiovisual Guardó 1924. 

També han rebut el reconeixement del jurat, a través de mencions de qualitat, Sa Porta d'IB3 Ràdio (Programa de ràdio); L'Esport al punt, de Ràdio Cornellà (Programa de Ràdio Local); Heroïnes Anònimes, de Tarragona Ràdio (Inclusió); i La veu és màgica, de Ràdio Caldes (Innovació).

Els altres premiats que han recollit guardó són l'espai de ràdio teatre de Catalunya Ràdio La Torre de Vidre amb el premi a l'excel·lència; la secció Il·lustres execrables (Malcolm Otero i Santi Giménez) del Via Lliure de RAC1 amb el premi a la innovació; el podcast de Betevé Oh my goig, amb el d'inclusió. D'altra banda, el jurat ha atorgat premis honorífics a Lluís Flaquer, Maria Glòria Farrès i Christian Garcia i al youtuber Pol Bassó.