La pandèmia del coronavirus ja fa mesos que està en hores baixes a Catalunya, però tot i les bones dades la mascareta continua sent obligatòria en espais com el transport públic. Es tracta d’una mesura que està creant molt descontentament entre els usuaris i, de fet, molts ni tan sols la duen posada al·legant que no té sentit. Aquesta mateixa setmana el govern espanyol, qui té la clau d’aquesta qüestió, ha tret pit i ha defensat la seva obligatorietat. “No farem un pas enrere fins que ho diguin els experts. Ha estat un element protector molt important  i la determinació de les autoritats i professionals sanitaris el que ens ha permès arribar fins aquí”, assegurava la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Per tant, ara per ara, tot i la tendència aperturista de la resta de països europeus i la creixent pressió social per treure definitivament la mascareta de tots els espais públics, Espanya seguirà sent dels pocs estats europeus que mantindrà aquesta restricció. La majoria de països com Bèlgica, França, el Regne Unit o Suècia ja han dit adeu a aquesta mesura, però les autoritats espanyoles volen ser prudents i esperar a com evolucionarà la pandèmia de cara a aquesta tardor.  Mentrestant, els usuaris fan justícia pel seu compte i cada cop és més habitual veure rostres sense mascareta al transport, ja que els vigilants de seguretat de les estacions no poden sancionar aquelles persones que no la duen i només poden avisar.

Fins quan hem de portar mascareta al transport?

L’executiu no ha fixat una data concreta, però ha deixat entreveure que la decisió es podria prendre aquesta tardor. Abans de l’estiu havien dit que “esperaven a veure com evolucionava el virus durant les vacances” i ara, amb el setembre entrant, encara no s’han posicionat de manera clara. 

El principal problema és que hi ha disparitat entre els experts. L’epidemiòleg Antoni Trilla, per exemple, s’ha mostrat a favor de posar fi a aquesta mesura, però des de Madrid, la immunòloga de referència Margarita del Val no preveu un bon escenari de cara a la tardor. “Els casos de mort per coronavirus s'han multiplicat respecte al juliol de l'any passat. Ara ve la tardor i som molt més vulnerables al coronavirus i altres virus respiratoris. Cal preparar-nos i no ho estem fent”, ha indicat. Així doncs, Sanitat ha apostat per la prudència i continuarà obligant els passatgers a dur mascareta. 

Tot i això, cal tenir en compte que l’Estat ha fet alguns girs de timó inesperats durant la gestió de la pandèmia i, per tant, no es descarta que es pugui anunciar abans. En cas de ser així, el que sí que sembla clar és que es mantindria als espais sanitaris i a les residències d’avis, els espais més vulnerables.