El pare que va destapar el cas dels Maristes, Manuel Barbero, porta aquest dimecres al Parlament Europeu la petició perquè es faci un registre únic de pederastes. Barbero, satisfet amb les gestions de l'Ajuntament de Barcelona, que està personat al cas com a acusació popular, i amb el Parlament de Catalunya, està tancant aquests dies les entrevistes amb els parlamentaris europeus. "M'he posat en contacte amb les comissions del Parlament i tots els diputats espanyols de la UE", explica Manuel Barbero a El Nacional. S'ho paga tot de la seva butxaca convençut que "des de la UE es poden fer moltes coses. No pot ser que hi hagi lleis tan diferents" i es mostra molt decebut amb el Govern de l'Estat espanyol, que és l'únic que no s'ha interessat pel cas dels abusos sexuals que a principis de febrer va trasbalsar l'opinió pública i va portar fins als jutjats 38 denúncies contra nou professors i monitors de diferents centres dels Maristes, de les quals només quatre segueixen la instrucció perquè la resta estan prescrites. 

Barbero viatja a Brussel·les com a president ja de l'associació que ha creat, Mans petites, per evitar abusos i ajudar i donar suport a les víctimes d'agressions sexuals. Entre les propostes que planteja hi ha el registre únic dels pederastes, una proposta que no és nova i que ja va batallar en el seu moment el pare de Mari Luz, la nena morta a mans d'un pederasta amb antecedents després de mesures judicials a cegues entre els jutges que el van citar per diversos casos. El que planteja ara el pare d'una de les víctimes del principal acusat i pederasta confés dels abusos als Maristes, és que es faci un registre a escala europea que no només sigui per a la policia i els jutges, sinó que el puguin consultar els centres educatius a l'hora de contractar un mestre o monitor. "La base de dades no és persecutòria", diu Barbero, "no hi ha de constar el delicte ni les dades personals. Només hi ha d'haver l'accés a un password autoritzat per Justícia i una escala de colors que indiqui si el mestre no té res pendent amb la justícia, ha estat investigat o condemnat". Barbero planteja una escala de colors com un semàfor. Del verd al vermell. 

Entre les propostes que planteja el pare que va destapar el cas dels Maristes hi ha una campanya de sensibilització, programes de formació de docents, programes de sensibilització de nens entre els 5 i els 15 anys, dotar les administracions d'ajut psicològic per a les víctimes i la creació d'un comissionat que faci el seguiment d'aquests temes.

Manuel Barbero es dirigeix a cada un dels eurodiputats mitjançant una carta que acaba amb un prec: "La societat demana respostes de vostès i crec que hi ha d'haver una resposta contundent, ja que està en joc la salut física i mental de les persones que pateixen l'abús i el maltractament, que sofreixen els menors i l'arrosseguen tota la seva vida, i els grans oblidats, aquestes persones ja grans que no poden accedir a l'ajuda psicològica". 

Barbero farà una roda de reunions dimecres a la UE amb els grups parlamentaris espanyols, igual que ho va fer fa unes setmanes al Parlament de Catalunya. 

38 denúncies

Dels 85 correus electrònics que Manuel Barbero va rebre des del moment que va fer públic el seu cas, 38 van derivar en denúncies als Mossos d'Esquadra i només quatre continuen la investigació judicial i direcció cap a un judici. La gran majoria han prescrit i per això no es poden jutjar, fins i tot tenint la confessió de l'agressor.

Joaquín Benítez és el principal acusat del cas. És de fet, ara mateix, l'únic acusat amb causes obertes. De les 18 denúncies que es van presentar contra ell, només n'han quedat quatre de viables. Les altres van deixar de ser jutjables a partir dels 3 anys dels fets. A Benítez l'acusen ara de tres delictes d'agressió sexual i tres d'abusos, el que podria suposar entre 30 i 40 anys de presó.

Entre els altres mestres denunciats hi ha el subdirector del col·legi de Sants-Les Corts. El van apartar de les seves funcions l'11 de febrer, quan va començar la investigació dels Mossos d'Esquadra. El jutjat tenia dues denúncies contra ell, i una més la policia. Són delictes que hauria comès a finals dels anys vuitanta, quan era el tutor de 8è d'EGB. Dues de les víctimes van denunciar carícies, però una tercera va explicar que el mestre li havia tocat els genitals quan tenia 13 anys. Les tres denúncies han prescrit. 

Als jutjats hi ha encara pendents de resoldre sis denúncies contra un monitor de menjador, també de Sants-Les Corts. Hi ha sis denúncies de nenes entre els 10 i els 12 anys. Era un estudiant en pràctiques de la Fundació Vicenç Ferrer, feia només 17 dies que treballava als Maristes quan va arribar la primera denúncia, al desembre del 2015.