El Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya no és un equip de primera ni de segona sortida. Són els especialistes en incendis forestals, en marcar l’estratègia i són els que disposen de la intel·ligència operativa per guanyar la guerra als incendis, domesticant l’avenç de les flames, sempre que es pot, per poder-los frenar com més aviat millor evitant posar en risc els bombers i persones civils. S’activen i despleguen a la zona de l’incendi per analitzar com es comportarà el foc per poder-lo treballar, de manera coordinada amb els bombers de parc de tot el país, i prendre les decisions que permeti controlar i, en darrera fase, extingir-los amb el menys desastre natural possible. El seu cap és l’inspector Marc Castellnou, un dels especialistes a escala internacional més reconegut pel que fa a la gestió de grans incendis forestals i és ara l’encarregat d’acabar la renovació d’aquest grup per situar-lo a l’avantguarda i preparar-lo per afrontar uns incendis, els que es coneixen com de sisena generació, que Catalunya, assegura ell mateix en una conversa amb ElNacional.cat, segur que patirà els anys vinents. 

Creat l’any 1999, actualment el GRAF necessita una reformulació, assegura Castellnou, per adequar-se al nou escenari d’incendis forestals que es preveuen que poden generar-se a Catalunya, els mateixos que ja s’han registrat, els darrers mesos, a llocs com Grècia, Xile, França o Califòrnia, amb morts civils i poblacions arrasades. I si aquests incendis, batejats com de sisena generació, encara no han arribat a Catalunya és per la sort de la pluja del juny de 2023 que han permès, junt també amb l’atzar, que aquesta campanya d’estiu, que semblava infernal, s’hagi pogut salvar.

El canvi climàtic en l'àmbit global, amb una sequera estructural i de context, que té els boscos al límit, i l’abandonament accelerat de les zones rurals de Catalunya, deixen un escenari d’emergència, segons Marc Castellnou. Gestionar aquesta emergència és en el que treballen ara els Bombers de la Generalitat de Catalunya, i en la part d’anàlisi, concretament, el GRAF. Aquest grup ha d’afrontar canvis els mesos que venen en les dues vessants, en l’operativa i també en la planificació. Els canvis de tipus d’incendis, la nova formació i aprenentatges d’incendis arreu del món, fa que el GRAF guanyi més capacitat i és per això que fa anys que Castellnou està liderant aquesta evolució del grup d’especialistes que comanda per aconseguir equips més robustos, més tecnificats i amb més personal.

Reagrupament territorial per guanyar força a tot el país

El GRAF no treballa com un equip de primera resposta territorial, com poden ser els parcs comarcals, sinó que ho fan com unitats mòbils, que des de les seves bases, es despleguen arreu del país per donar resposta a les necessitats operatives dels grans incendis forestals. Actualment, tenen vuit seus, però el pla de l’inspector en cap del GRAF implica reagrupar-les en només quatre territorials i la de comandament, a la seu dels Bombers. D’aquesta manera, assegura, es poden aconseguir equips més robustos i donar un servei més efectiu, pel que fa a la formació i de transmissió del coneixement que van adquirint els integrants del GRAF en cada una de les seves actuacions, i també operativament, per una millor gestió dels recursos humans i materials.

Actualment, les seus de Lleida i Tremp obren un dia si i un dia no, de manera intercalada, amb mínim dos efectius per base, segons el dia; la planificació contempla reagrupar els esforços a Tremp, tancant la seu de Lleida, un fet que permetrà que sempre estigui oberta i que hi hagi més efectius de guàrdia, amb l’increment de personal global al GRAF. Castellnou entén el GRAF com una força mòbil, amb capacitat d’actuació per tot el territori nacional, i per tant creu que el reagrupament és el camí per aconseguir equips més robustos i més preparats per fer front als incendis que venen i que ho poden canviar tot. La concentració de recursos en base centrals no restarà capacitat territorial al GRAF, que seguiran fent cremes durant la campanya de prevenció i es podran desplegar per tot arreu quan hi hagi incendis.

MC3
Marc Castellnou, inspector en cap del GRAF dels Bombers de la Generalitat / Cedida

Amb tot, però, Castellnou accepta que aquest tancament de la seu de Lleida pot fer que alguns dels integrants del GRAF decideixin deixar de formar part d’aquest grup especial per la seva situació personal, i per la tecnificació aconseguida, això és una mala notícia, però l’inspector creu que el camí passa per aquest reagrupament a Tremp, una zona amb més possibilitat d’incendis que la plana de Lleida i on s’aconseguirà més força i equips més segurs d’aquesta brigada mòbil dels Bombers especialistes en incendis forestals. El reagrupament a Tremp es produirà a principi de 2024 i el reagrupament a Móra i Manresa, que actualment tenen desdoblades les bases a Reus i Rubí, respectivament, es farà en els mesos que venen, avançat el 2024.

Els Bombers tenen localitzades les zones on és més possible que hi hagi aquests grans incendis, com els que ja s’han viscut, i és on reforçarà aquesta presència de les bases del nou model GRAF que està desplegant l’inspector Marc Castellnou per preparar-se per aquesta nova fase d’incendis de sisena generació. Amb tot, però, Castellnou sap que la formació i l’intercanvi de coneixement entre tots els efectius és bàsic per seguir millorant l’estratègia i poder atacar els incendis com s’està fent els darrers anys, esperant-lo, deixant cremar en alguns llocs, per poder-lo rebre, on estratègicament es decideix, més debilitat, i així, evitar que avanci cap a altres llocs on podria crear llengües que arribessin a superar la capacitat del cos dels Bombers i causar veritables desastres naturals.

Castellnou, referent internacional

A més de la formació interna, Castellnou està participant, a cavall de Califòrnia i dels Països Baixos, en una investigació conjunta amb bombers internacionals i físics d’arreu del món per avançar-se a les tècniques d’extinció d’uns incendis mai vistos fins ara i que poden posar al límit les capacitats d’extinció que tenen, en el model actual, els cossos operatius d’extinció d’arreu del món. El canvi en el clima i l’aparició de pirocumulonimbus —com el que va obligar els Bombers a retirar-se de l’incendi de la Conca de Barberà de 2021— obliguen els especialistes dels bombers a replantejar les seves estratègies, i en això és el que està treballant Castellnou en aquesta investigació internacional. El cap del GRAF dels Bombers és un dels especialistes més reconeguts a escala internacional i ha assistit com a assessor en gabinets de coordinació d’extinció d’incendis de gran envergadura arreu del món.