Manos Limpias continua en el cas Nóos. Així ho ha decidit aquest dijous el magistrat, que ha denegat la petició de l'advocat de Diego Torres, d'expulsar del judici l'acusació contra la Infanta Cristina que exerceix el sindicat ultra.

L'advocat de Torres ho demanava per la imputació del secretari del sindicat ultra, Miguel Bernad, per presumptament intentar subornar els representants legals de Cristina de Borbó, a canvi de retirar l'acusació. 

L'advocat de la infanta Cristina es va oposar a la pretensió del lletrat a pesar que Manos Limpias és l'única acusació que exerceix accions penals contra l'exduquesa. Sí que es va adherir a la petició, per contra, la defensa d'Iñaki Urdangarin.

La pluja de crítiques cap al paper de Manos Limpias en virtut de les recerques de l'Audiència Nacional contra Ausbanc i el sindicat, per presumptes extorsions a entitats bancàries, va portar aquest dimecres la presidenta del tribunal, Samantha Romero, a exigir "rigor", ja que "no hi ha una sentència ferma contra ningú". "Cal respectar el principi de presumpció d'innocència", ha dit.

Després d'anunciar el rebuig a la pretensió de Torres, la magistrada ha subratllat que "no afegirà res" al que es disposa en la resolució del passat 29 de gener, on el tribunal va acordar que la Infanta continuï al banc dels acusats. Va rebutjar, per tant, que li fos aplicada la denominada doctrina Botín.

En aquesta resolució, de 85 pàgines, la sala qüestiona de forma taxativa la tesi mantinguda pel Tribunal Suprem sobre la doctrina Botín i subratlla que aquesta "no troba suport en la norma processal penal vigent ni pot emparar-se en la voluntat del legislador" dirigida a garantir que tota persona pugui ser part en un procés judicial.

Així mateix, el tribunal ha rebutjat incorporar a la causa cap testimoni de les actuacions de l'Audiència Nacional respecte Ausbanc, com així va demanar el fiscal anticorrupció Pedro Horrach, "en la mesura en què les parts no han acreditat la impossibilitat d'accedir a la informació". "L'auxili judicial només estaria justificat d'aquesta manera".

Per la seva banda, l'advocat de Torres, Manuel González Peeters, ha formulat protesta contra la decisió de la sala.

En la intervenció que va fer aquest dimecres després de ser efectuada la petició d'expulsió, la presidenta va asseverar que "als juristes cal exigir-los rigor". "Sembla que l'important no és el que succeeix en aquesta sala, i això no es pot tolerar. No tenim una sentència ferma contra ningú i la presumpció d'innocència ho és per a tots els ciutadans", va incidir.

Per la seva banda, l'advocada que representa el sindicat en aquest procediment judicial, Virginia López Negrete, en el seu torn de paraula, ha recalcat que el seu client, com a entitat jurídica, "no està sent investigat ni ha estat imputat". "Tampoc hi ha cap tipus de mesura cautelar, i encara així, això no constituiria un motiu suficient. L'única forma de permetre-ho seria la suspensió de la mateixa persona jurídica amb l'eliminació dels òrgans de Manos Limpias, però aquesta està plenament activa i amb plena capacitat de seguir en aquest procediment", ha reblat.

Tal com va remarcar, és "perfectament legítima la presència d'aquesta acusació aquí, a pesar que molts pretenguin desacreditar la personació de Manos Limpias en nombrosos casos".

Presumpció d'innocència

El tribunal s'acull a la presumpció d'innocència per deixar en el cas Manos Limpias. En aquest sentit la presidenta diu que els fets investigats per l'Audiència Nacional són un acte "presumptament il·lícit del qual no s'ha donat trasllat a aquesta sala. Si el principi de presumpció d'innocència regeix per als acusats d'aquesta causa, regeix encara més en una recerca que encara està en estat embrionari i de la qual no en tenim coneixement".

Malgrat aquest advertiment, l'advocat de Torres va recriminar que es faci "un exercici proscrit de l'acció popular", ja que es basa pel seu al·legat en una sentència del conegut com a cas Maquillatge, en una de les peces de la qual va ser expulsada l'acusació popular, exercida per l'entitat Democràcia i Justícia, Aquesta reclamava l'absolució de l'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar.

El tribunal creu que la posició de l'advocat "no està basada en un fet objectiu". "Interessa afilar la seva pretensió, la qual cosa no es pot fer sobre la base d'un acte en el qual es fa referència a uns indicis; no hi ha sentència ferma en la qual es declarin provats els fets", ha insistit la magistrada.

Esperar a la sentència

L'advocat de la Infanta que està present aquesta setmana en el judici, Juan Segarra, va incidir en la conveniència que l'actuació de Manos Limpias en aquest procediment es valori en sentència, ja que ha de ser en aquesta fase en la qual es determini si el sindicat ha exercit l'acusació "de forma espúria i si hi ha hagut temeritat en la seva actuació". 

El fiscal Pedro Horrach dóna suport a la petició de les defenses "davant la possibilitat que no es defensin interessos generals".