Més de 3.000 persones s'han manifestat aquest dimecres al vespre a Tarragona per exigir més seguretat a la indústria química i una millor comunicació d'incidents després de l'incident d'aquest dimarts a IQOXE, que ja suma tres víctimes mortals i set ferits.

Convocats per la Plataforma Cel Net i el moviment Xarxa Sud, els manifestants s'han aplegat a la plaça de la Font i s'han desplaçat fins al davant de la seu de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). Equipats amb mascaretes i pancartes, els concentrats han reclamat "menys impunitat i més seguretat". La revisió dels protocols d'activació de les sirenes del PLASEQTA i l'exigència d'estudis epidemiològics i de la qualitat de l'aire també han centrat les reivindicacions.

manifestacio explosio tarragona - acn

Una pancarta amb el lema 'La impunitat s'ha acabat' ha presidit els actes reivindicatius organitzats per la Plataforma Cel Net i diverses entitats del territori. La plaça de la Font de Tarragona s'han omplert de ciutadans que deien sentir-se indignats i indefensos davant el darrer accident a la química. També s'hi ha fet un minut de silenci en conèixer-se la notícia de la tercera víctima mortal de l'explosió.

Una veïna de la ciutat, Elena Mateo, ha explicat a l'ACN que s'ha manifestat en desacord amb la gestió de l'incident. "Ens hem entrenat moltes vegades en els exercicis de sirenes i just el dia que havien de sonar no ho han fet. Crec que els protocols s'han d'actualitzar", s'ha queixat. Una altra tarragonina, Mariona Urtasun, ha disparat contra la classe política, a qui ha acusat de no preocupar-se pels ciutadans, i també ha defensat que les sirenes han de sonar "des del minut u" i no es poden esperar "analítiques". "És intolerable i la seguretat de la població ha d'anar per davant de tot. Haurien de canviar el PLASEQTA", ha opinat.

manifestacio explosio tarragona - acn

Durant l'acte s'han pogut sentir testimonis com el del catedràtic de Toxicologia de la URV, Josep Lluís Domingo, que ha apuntat que si no es fan estudis epidemiològics al Camp de Tarragona per la presència de la industria petroquímica és perquè és té "por del resultat".

Igualment, en un diàleg conduït per l'actor Oriol Grau, un bomber ha relatat que l'explosió podria haver tingut encara pitjors conseqüències si la metralla hagués arribat més llocs. A més, ha alertat que els efectius no disposen de tot el material necessari perquè, entre d'altres, hi ha màscares caducades que no es reposen. "Portem molts anys en risc i en perill", ha denunciat.

Una portaveu de la Plataforma Cel Net ha estat l'encarregada de llegir un manifest on ha denunciat que el complex tarragoní ha esdevingut "un còctel químic convertit en polvorí", situat molt a prop de zones habitades i amb episodis constants de sorolls, incidents i males olors.

Protesta sindical

Prèviament a aquesta manifestació, unes 200 persones -entre les quals nombrosos treballadors de la indústria química- s'han concentrat a tocar de la seu de l'AEQT per posar el focus en què cal fer per evitar més accidents com aquests i no centrar-se tant en com s'hi ha de reaccionar. Jose Antonio Sánchez, secretari general de la federació intercomarcal de la CGT de Tarragona, ha subratllat que la patronal és "la responsable de les condicions de treball que es donen a les plantes" perquè anteposa, ha dit, els beneficis a la seguretat.