L’excap dels Mossos d’Esquadra, el major Trapero, ha tornat aquest divendres al Parlament de Catalunya. Ho ha fet com a cap de la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS), on va ser enviat després de ser destituït com a cap del cos el desembre de 2021. El major ha comparegut en una nova sessió de la Comissió d’Estudi del Model Policial de Catalunya que s’està portant a terme els darrers mesos a la cambra catalana amb l’objectiu de redactar una nova Llei de la Policia. Concretament, el major ha estat citat per “avaluar la creació d'un mecanisme públic i independent de control, avaluació i investigació de les actuacions policials”, tal com consta a l’ordre del dia de la sessió d’avui, que ha comptat també amb la intervenció de Pedro Javier Ariche Axpe, tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya i el cap de la Divisió d'Afers Interns (DAI), Jaume Garcia.

Més enllà d’aquest encàrrec que li havia fet la comissió, el major Trapero ha aprofitat la seva intervenció al Parlament de Catalunya per llençar un seguit d’acusacions velades, que no ha posat nom i cognoms, contra el departament d’Interior i qui, segons ell, mana ara que ell ja no hi és, al cos dels Mossos d’Esquadra. A la pregunta que s’ha fet ell mateix sobre si els Mossos d’Esquadra són o no una “policia democràticament avançada”, tot i que ha dit que no respondria, ho ha acabat fent llistant un seguit d’elements que creu que no es fan als Mossos d’Esquadra. 

“No és culpa dels uniformats”

Amb tot, però, el major clarament no apunta els policies. “No és culpa dels uniformats”, ha repetit en diverses ocasions. Trapero sabia perfectament on disparava. En el moment que ha volgut posat en relleu la importància de la “jerarquia” també ha arribat a acusar a persones “sense responsabilitat orgànica ni càrrec públic” de controlar i dirigir el cos dels Mossos d’Esquadra. Amb tot, però, de manera molt calculada, el major ha evitat donar cap dada o prova que pogués relacionar les seves acusacions amb persones concretes que hagin dirigit o controlin ara el departament d’Interior o la intromissió de càrrecs de confiança.

87841FDD 442B 4D1E 95C1 9EB88979C655 57704 000005E7CAB93BD7
De fons, el major Trapero durant la seva intervenció al Parlament de Catalunya / Foto: Carlos Baglietto

El major també ha aprofitat per posar sobre la taula la possibilitat d’apartar la Comissaria General d’Investigació Criminal de l’estructura governativa. També de manera velada, l’antic cap del cos ha volgut així alimentar la teoria de les ingerències polítiques en les investigacions judicials, si bé no ha dit que ell mai va proposar o ordenar aquest canvi d’organització o que les acusacions fetes contra l’actual comissari en cap, Eduard Sallent, ni s’han denunciat ni s’han demostrat i ell mateix ha negat per activa i per passiva. En el seguit d’atacs contra la direcció política dels Mossos també ha lamentat que la falta de transparència de la policia de Catalunya en la gestió de la seva comunicació tampoc és culpa dels uniformats i ha tornat a apuntar als polítics.

Trapero es reivindica

“Els funcionaris de la Generalitat de Catalunya hem de servir lleialment al Govern per a executar les directrius polítiques”, ha assegurat, però ha afegit que ells també són els que els han de treure del cap “les temptacions que poden tenir alguns polítics d’apartar-se de la línia correcta” i “abraçar el partidisme” i “convertir la policia en un instrument en benefici d’uns pocs”, recordant, segons ell, “models pretèrits de policies polítiques i servils”.

Sobre l'organisme avaluador extern

Amb relació a la petició concreta que havia rebut per part de la comissió per avaluar si cal o no cal un organisme de control extern per analitzar i controlar les intervencions policials, el major ha manifestat que hi està totalment en contra.

L’excap del cos ha assegurat que els mecanismes de control intern que hi ha actualment al cos tenen la seva confiança i que ja funcionen i també ha posat sobre la taula els problemes legals que poden generar l’accés a la informació policial a persones alienes a l’estructura de Mossos o de la judicatura.