Les biblioteques catalanes van prestar 11,4 milions de llibres el 2023. Dels quals, més de la meitat, el 52%, van ser en català; mentre que un 45,7% van ser en castellà. El director general de promoció cultural i biblioteques, Xavier Fina, valora en declaracions a l'ACN que això suposa una presència “alta de català en termes relatius”, donat que en el món editorial habitualment predomina la publicació en castellà. La clau d'això és el llibre infantil i juvenil: a la xarxa de biblioteques de Barcelona, el préstec de lectures d’infantil en català dobla el del castellà des del 2019 (amb 14 milions envers 6,3), i això compensa el domini del castellà en l’àmbit del préstec de llibres per a adults (17,2 milions en castellà, 7,4 en català).

Català i castellà estarien molt lluny en favor d'aquest últim si no fos pel pes específic del llibre infantil en català en el conjunt del préstec bibliotecari. L’infantil i juvenil en català constitueix gairebé un terç de tot el que s’ha prestat a les biblioteques municipals de la demarcació de Barcelona entre 2019 i 2024, en qualsevol idioma. És, de fet, el 60% del total de llibres en català que es presten a les biblioteques catalanes. En canvi, de llibres per a adults (ficció i no-ficció) se’n presta tan sols al voltant d’un 16% en català.

Segons la cap de l’oficina de serveis a la Xarxa de Biblioteques Municipals, Judit Terma, l’explicació és que "s'edita molt més en català que en castellà en gènere infantil, mentre el llibre adult encara està dominat pel castellà". A això cal sumar-hi un altre factor, apunta Terma, i és que el préstec de gènere infantil és més “generós”, perquè les famílies solen agafar més títols a la vegada que un adult, cosa que engreixa el volum final de llibres prestats. Les 230 biblioteques de la xarxa de Barcelona concentren el 80% del préstec bibliotecari de tot Catalunya.

Esforç per comprar "tot" el que surt en català

D'acord amb la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya, el castellà va ser l'idioma del 70,6% dels llibres que es van editar a Catalunya el 2023, mentre que només el 24,5% dels volums van ser en català. L’esforç que, segons la Generalitat, es fa per aconseguir que la presència del català a les lleixes de les biblioteques estigui “per sobre” del seu pes dins del mercat editorial té el seu reflex en les dades d’adquisicions: el 2023 les biblioteques catalanes van comprar prop de 770.000 exemplars, gairebé el 60% dels quals escrits en català; un 37,4% en castellà; i el petit percentatge restant, en altres llengües, principalment l’anglès.

A les biblioteques de l’àrea de Barcelona el percentatge d’adquisicions en català és una mica inferior (54,7%) i puja el de castellà (42%). En aquest sentit, des de la Generalitat remarquen que compren “tot” el que s’edita en català. Però, això sí, “hi ha molta oferta en castellà que no existeix en català, a banda dels originals, especialment l’àmbit científic, de l’assaig, etc.", explica Xavier Fina. Amb tot, igual que passa amb el préstec, en català també les adquisicions de literatura infantil són molt superiors a les de gènere adult. En concret, un 67% dels títols en català que es van comprar l’any passat van ser llibres infantils o juvenils, i només un 22%, literatura o llibres de no-ficció per a adults.

El manga és la lectura més exitosa a les biblioteques

Els llibres més prestats i adquirits els darrers anys són, tant a les biblioteques de l’àrea de Barcelona com a les de la resta de demarcacions, els de manga. A la xarxa de biblioteques de Barcelona, el més prestat passat va ser ‘Naruto’, i a les biblioteques de les altres tres demarcacions -amb dades de 2023-, el rànquing de més prestats és ‘One Piece’, ‘Bola de drac’, ‘My Hero Academia’ i ‘Naruto’. Pel que fa a les adquisicions, per títol, a Barcelona el més adquirit va ser, també, ‘Naruto’. A les biblioteques de Girona, Tarragona i Lleida, els més adquirits del 2023 són ‘One Piece’ (Eiichiro Oda), en castellà, i altres manga.

Augmenten els préstecs

La imatge general és que augmenta l'ús de les biblioteques catalanes: el 2023 es van prestar 11,45 milions de llibres. 9,2 dels quals a biblioteques de la Diputació de Barcelona i 2,17 a les de la resta de Catalunya. El conjunt és gairebé un 12% més que l’any anterior i la xifra més alta des del 2019 (fins on arriben les dades de les biblioteques). Part d'aquest creixement és degut a l'augment significatiu del préstec interbibliotecari des de la pandèmia, explica Terma. A més, recorda que a les xifres de préstec físic caldria afegir-hi els 1,2 milions de préstecs digitals registrats el 2024, que representen gairebé un 10% més que l'any anterior.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!