Fa milions d’anys que emergien de l’Atlàntic un seguit de 7 illes que en el seu conjunt, adoptaven el nom de Canàries. El seu origen precisament es deu al moviment de plaques tectòniques, que va donar lloc a un seguit de volcans que van emergir de la superfície marítima donant lloc a les illes que avui dia, tots coneixem.  

És important recordar el seu origen, per entendre el que estem presenciant des del passat 19 de setembre, quan el Cumbre Vieja entrava en erupció a l’illa de La Palma, afectant a milers d’habitants així com en la flora i la fauna de la zona. Fins al moment, el programa d'observació de la Terra de la Unió Europea, el Copernicus, ha informat que 997'9 hectàrees de terreny han estat cobertes per lava. 

997,9 hectàrees de terreny han estat cobertes per lava
 

Los Llanos de Aridane (La Palma)   EFE

Los Llanos de Aridane (La Palma), aïllat des de fa dies per les riuades de lava de l'erupció del Cumbre Vieja / Font: EFE

La flora i la fauna damnificada

El doctor Rodrigo Almeda és investigador de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) i professor de biodiversitat marina i fisiologia animal. Entre pràctiques, aprofita per respondre algunes qüestions que li hem traslladat, com quina és l’afectació de l’erupció -lava i gasos emesos- en la flora i la fauna de l'illa. “Les espècies autòctones de les Canàries tenen adaptacions pròpies que els permeten sobreviure en ambients volcànics”, respon el professor.

Un exemple que trobem al medi terrestre és el pi canari, el Pinus canariensis, una espècie endèmica de les Canàries que presenta una gran resistència al foc i que és capaç de recuperar-se després de cremar-se en un incendi o davant d’erupcions volcàniques com la que estem vivint actualment.  

El Pinus canariensis és una espècie resistent al foc i a les erupcions volcàniques

Pinus canariensis   La Palma

El Pinus canariensis és una espècie endèmica de les Canàries / Font: Wikipedia

Si ens endinsem al medi marí, analitzem què succeeix als voltants del delta de lava que s’ha creat i que es va ampliant amb l’arribada de la lava de l’erupció del volcà. “Les espècies d’invertebrats bentòniques sèssils o amb poca mobilitat, són les que poden veure’s més afectades”, apunta Almeda, expert en biodiversitat marina. El professor, explica que pot existir un impacte local i temporal a la zona afectada, tot i que la majoria d’invertebrats bentònics, tenen fases larves planctòniques que seran arrossegades des de zones no afectades per la lava, que ajudarà a refer el delta de lava creat a causa de l’erupció volcànica recent.

No s’esperen impactes en la biodiversitat de les Canàries degut a l’erupció del Cumbre Vieja

“Tot i que inicialment pugui existir alguns efectes ecològics a nivell local, les espècies pròpies de les canàries reconquistaran l’àrea afectada”, un fet que es repetirà en la història com ja s’ha vist en el passat en la resta d’erupcions que han permès crear les illes. Per tant, tal com apunta el professor, “no s’esperen impactes en la biodiversitat de les Canàries degut a l’erupció del Cumbre Vieja”.  

Un fet que s’explica perquè la biodiversitat de les Canàries no es troba amenaçada per les erupcions volcàniques, sinó pels factors antropològics com la destrucció dels ecosistemes costers, la sobreexplotació pesquera, el canvi climàtic o la contaminació, que si que tenen uns efectes directes i indirectes en la flora i la fauna del territori.