El diumenge 16 de desembre d’aquest any es celebrarà la 27a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que es dedicarà per quarta vegada al càncer.

La campanya solidària centrarà el seu esforç divulgatiu i impulsor a la recerca biomèdica d’aquesta malaltia, que és la primera causa de mort en homes i la segona en dones, per darrera dels ictus. Es calcula que al llarg de la vida, un de cada dos homes i una de cada tres dones patirà càncer. Al 2016, a Catalunya, es van diagnosticar 38.500 casos, 10.425 dels quals no van ser superats.

Segons les dades del Departament de Sanitat els casos d’aquesta malaltia seguiran creixen fins 2025 a causa de l’envelliment de la població. A partir d’aquí, s’espera que els casos comencin a disminuir gràcies en part a l’educació en salut.

Els experts diuen que fins al 40% dels casos de càncer es poden prevenir amb uns hàbits de vida saludables. No beure, no fumar, fer exercici o mantenir una dieta sana són activitats que poden ser determinants per evitar patir un càncer. Tot i això, el 60% dels tumors no es poden prevenir, i és per això que cal estudiar la malatia per trobar les raons de la seva reproducció.

La recerca del càncer te molts reptes en un futur immediat. Un d’ells és la biòpsia líquida, un anàlisi de sang que podria detectar la primera fase de la reproducció del tumor. També se centra en la immunoteràpia, que pretén potenciar el sistema immunològic perquè el cos lluiti contra les cèl·lules cancerígenes de forma natural. Finalment, un dels grans objectius és potenciar els tractaments de quimioteràpia, radioteràpia i cirugia perquè siguin encara més efectius i personalitzats.

Aquestes millores necessiten una gran inversió i és per això que La Marató 2018 ha decidit centrar la seva edició en aquesta malaltia. La temàtica d'aquesta edició ha estat aprovada pel Patronat de la Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica a partir de les sol·licituds rebudes en l'última convocatòria de propostes de malalties, celebrada al 2017. De forma bianual, la Fundació fa una crida a les associacions mèdiques, de pacients i de familiars de pacients perquè proposin malalties per ser tractades en el programa.

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, desde 1992, ha recaptat 170 milions d’euros i ha finançat fins a 794 projectes de recerca que han implicat 7.300 investigadors. El projecte s’ha dut a terme gràcies a la solidaritat de la població catalana i suposa una de les principals fonts de recerca biomèdica a Catalunya.