La jutgessa de la DANA ha demanat més informació d'informació, a petició de l'acusació exercida per Fetap-CGT, per saber si l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta en les Emergències, en la situació de preemergència declarada el 28 d'octubre, va enviar els corresponents avisos a tots aquells municipis de la zona amb un Pla Municipal de Riscos, per tenir mesures de control sobre les lleres dels rius. També ha reclamat saber quants municipis van constituir el Centre de Coordinació Operativa Local (Cecopal) i les dades de tornada facilitades per aquests al Centre de Coordinació d'Emergències.
Així consta en la interlocutòria de la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 3 de Catarroja, on s'accepta la sol·licitud i es demana al Centre de Coordinació d'Emergències que informi d'aquestes peticions "com més aviat millor". Concretament, la magistrada demana a aquest organisme, que s'informi si, en compliment del Pla Especial davant el risc d'inundacions, en la situació de preemergència declarada el 28 d'octubre, es van enviar per part del director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) o persones a càrrec seu, els corresponents avisos a tots aquells municipis amb un Pla municipal de risc per tenir mesures de control sobre els cabals dels rius. A més a més, vol saber quants municipis van constituir el Centre de Coordinació Operativa Local (Cecopal) i les dades de tornada facilitades per aquests al Centre de Coordinació d'Emergències.
De la mateixa manera requereix un informe de seguiment de la situació d'emergència que havia d'elaborar el Centre de Coordinació d'Emergències, segons el Pla Especial davant el risc d'inundacions a la Comunitat Valenciana en la situació d'Emergència 1 i que informin sobre les rondes de seguiment amb els organismes i serveis col·laboradors realitzats el 29 d'octubre.
Saber si van funcionar els procediments d'actuació
La instructora també demana que s'informi dels requeriments enviats als Ajuntaments perquè es constituïssin els Cecopal i per saber si, en compliment del Pla Especial davant el Risc d'Inundacions, es van establir els procediments d'actuació específics i si aquests establien les pautes de coordinació entre les informacions entrants i sortints sobre l'emergència. Aquests procediments d'actuació serveixen per a definir les actuacions a desenvolupar pels diferents òrgans que integren el Cecopi. En particular, necessita saber les demandes de serveis per parts dels Ajuntaments, les demandes de servei per part dels ciutadans (trucades efectuades al telèfon 112 Comunitat Valenciana), i la informació sobre el seguiment de la preemergència, la caiguda i reposició de serveis.
Per últim, reclama informació sobre si es va sol·licitar a l'Agència Estatal de Meteorologia "ajustar la predicció a molt curt termini en una conca o zona de la qual cal conèixer l'evolució i que s'informi de la data i l'hora en què van quedar constituïts i les persones que formaven al Cecopi, en data 29 d'octubre de 2024".
L'ES-Alert va arribar tard
D'altra banda, aquest dimarts va declarar, davant la jutgessa, un dels tècnics que va participar en l'elaboració del missatge i l'enviament de l'ES-Alert el dia de la DANA. El tècnic va dir que l'exconsellera, Salomé Pradas, va ordenar que “s'esperés a llançar l'alerta fins que ella donés la seva autorització”. Es tracta d'un dels tècnics citats per aclarir per què el missatge es va enviar a les 20.11 hores quan hi havia gent que s'estava ofegant a causa de la riuada i ha apuntat a l'exconsellera imputada: “La consellera va insistir que no s'enviés cap text sense la seva aprovació” ha insistit.