El jutjat social 3 de Barcelona ha reconegut com a malaltia professional el contagi per covid d'una auxiliar de geriatria d'una residència. Es tracta de la primera sentència que admet l'origen laboral de la covid en residències, segons el Col·lectiu Ronda. La treballadora prestava el servei al centre Bertran i Oriola i va estar de baixa des del 29 de març a l'1 de maig del 2020. El seu diagnòstic era el d'infecció per coronavirus "no especificada". Entre el 27 de març i l'1 d'abril, nou treballadores de la mateixa residència van ser baixa en infectar-se també. Al juny, Inspecció de Treball va obrir un expedient sancionador contra l'empresa gestora, Eulen en aquells moments, per incompliments en prevenció i salut laboral.

La sentència recorda que la llei general de la Seguretat Social i la del quadre de malalties professionals estableixen l’origen laboral de les malalties infeccioses, amb un esment específic a les causades pel virus coronavirae', que afectin personal no sanitari, treballadors de centres assistencials o de cures de malalts, tant en ambulatoris com en institucions tancades o a domicili, així com, entre d’altres, el personal sanitari i auxiliar d’institucions tancades. El magistrat recorda que davant d'aquesta situació, existeix una "presumpció a favor de la seva existència quan la malaltia està catalogada i es contreu en una de les activitats previstes com a causants del risc, requerint una simple relació de causalitat entre el treball executat i la presència de les substàncies o agents que reglamentàriament s'assenyalen [a la norma]".

 

 



Tant l’Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) com la mútua Mutual Cyclops van denegar a la treballadora el reconeixement de la seva malaltia com a contingència professional argumentant que la normativa dictada arran de l’inici de la pandèmia i l’estat d’alarma exigia per a aquest reconeixement l’acreditació de l’exposició al risc específic i l’acotava al personal sanitari i sociosanitari.

La sentència recorda, però, que aquesta normativa extraordinària es va dictar amb posterioritat al contagi de la treballadora i que, per tant, seguia vigent la norma general. Considera el magistrat que en aquest cas hi havia un "risc provat d'infecció" derivat de la naturalesa mateixa del centre de treball, agreujat per l'incompliment greu en matèria de prevenció i salut laboral que va portar la Generalitat a intervenir el centre.

La sentència assegura que la demandant treballava en una feina amb una "clara exposició" al coronavirus i afegeix que en molt pocs dies hi va haver diverses infeccions de treballadors del centre. Per això i pel fet que l'empresa no va adoptar les mesures suficients, "s'ha de presumir que la demandant va contraure la malaltia en el treball" i seria per tant una malaltia professional.

La demanda interposada per la treballadora de la residència Bertran i Oriola forma part d'una vintena de demandes judicials presentades per altres treballadores d'aquesta i altres residències de Barcelona en col·laboració amb el sindicat Co.Bas. Des del sindicat han esperat que aquesta resolució obri la porta a una allau de demandes i resolucions favorables al col·lectiu.

L'advocat del Col·lectiu Ronda Oriol Arechinolaza ha considerat, en declaracions a l'ACN, "inversemblant, trist i profundament decebedor" haver de considerar aquesta sentència com una gran fita, ja que denota que la voluntat de l'INSS i de les mútues de reduir al màxim el mantell protector de la Seguretat Social sobre la classe treballadora. L'advocat ha afirmat que aquest cas no hauria d'haver arribat mai als jutjats perquè la normativa assenyala amb claredat que el contagi per coronavirus és un risc professional específic per al personal de les residències de gent gran.