El judici a Leo Messi ha començat de la manera més peculiar possible. Sense acusats i sense testimonis. Amb l'advocat de Messi arribant tard i amb una vista de poc més d'una hora que ha quedat ajornada a demà.

El primer dia de les tres vistes previstes s'ha centrat en les qüestions prèvies. Les defenses han qüestionat la quota defraudada i les inspeccions que va fer Hisenda. 

Leo Messi i el seu pare estan acusats d'una presumpta estafa a Hisenda en els pagaments de l'IRP entre el 2007 i el 2009. El judici està previst que duri tres dies, però la primera sessió amb prou feines ha durat una hora i ha deixat els 250 periodistes, la gran majoria mitjans esportius, amb només les declaracions de l'advocat de Messi en entrar dient que l'estratègia de la defensa era "la tàctica del contracop". 

L'advocat de Messi, Enrique Bacigalupo, ha explicat que reaccionaran segons facin les acusacions i li ha donat credibilitat a la declaració del 2013 durant la instrucció on Messi va dir que no en sabia res i que tots els comptes els duia el seu pare. 

Ni acusats ni testimonis

Ni Leo Messi ni el seu pare han assistit al judici. No estan obligats a fer-ho fins dijous que han de declarar, perquè la pena que se'ls demana és menor als dos anys de presó. Per no assistir al judici, Leo Messi ha al·legat que està lesionat. El seu advocat, però, ha assegurat que dijous podrà comparèixer per declarar.

La mare de Messi, Celia Cuccitini, que avui estava citada com a testimoni, tampoc s'ha presentat i el jutge l'ha acabat dispensant perquè la llei no obliga a declarar els familiars directes dels acusats.

Un altre dels testimonis previstos per avui, Àngel Castell, apoderat d'una de les empreses, tampoc s'ha presentat. El jutge ha decidit enviar la policia a buscar-lo i citar-lo demà.

Les parts han renunciat a la resta de testimonis previstos per avui. Un d'ells, David William, estaria mort. El jutge espera la confirmació de la defunció abans de fer formal la renúncia. 

Albert Vilguer, un altre testimoni que no compareix i que s'ha comunicat amb el jutjat per dir que és a Suïssa. La Fiscalia ja ha dit que renuncia.

Davant l'èxit, el jutge ha suspès la sessió fins demà que interrogarà la resta de testimonis previstos, si és que es presenten.

250 periodistes

El judici a Messi i el seu pare ha obligat a muntar una infraestructura sense precedents al Palau de Justícia, que ni tan sols té la infraestructura mínima necessària per seguir un judici en condicions. La vista es farà a la sala polivalent des d'on es servirà el senyal institucional de tot el judici amb la realització pròpia de l'Audiència de Barcelona.

Hi ha acreditats 250 periodistes de 50 mitjans diferents de diversos països com Londres o la Xina. Coincidiran els professionals que fan el seguiment de les informacions de tribunals amb els que fan les informacions esportives. Per això s'han habilitat tres sales des d'on es podrà seguir el judici. 

Què es jutja?

Leo Messi i el seu pare estan acusats d'estafar a Hisenda més de 4 milions d'euros en les declaracions de l'IRPF dels anys 2007, 2008 i 2009. 

La Fiscalia demana que s'arxivi el cas contra Messi, mentre que demana 18 mesos de presó per al seu pare perquè el considera inductor del delicte. Messi fa tres anys, quan va declarar en els jutjats de Gavà, va admetre que havia signat sense saber exactament què hi posava i va pagar més de 5 milions d'euros, que incloïen els diners estafats més els interessos, per reparar el dany. Ara aquest pagament representa un atenuant "molt qualificat" segons la Fiscalia, que per això demana l'arxivament del cas i només demana els 18 mesos de presó per a Horacio Messi.

Si Leo Messi s'ha d'asseure al banc dels acusats, és perquè l'advocat de l'Estat demana 22 mesos i mig de presó. La Fiscalia només acusa el pare i li reclama un any i mig de presó i 2 milions d'euros en multes. 

Tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat consideren que va ser el pare de Messi qui va idear l'entramat de societats a l'estranger que va servir per estafar els més de 4 milions d'euros. En canvi, el jutge i Hisenda, representada per l'Advocacia de l'Estat, mantenen que el futbolista coneixia els plans del seu pare.

"No em llegia els contractes"

Messi va declarar al jutge de Gavà, el 27 de setembre del 2013: "No em llegia els contractes ni els papers que firmava". I, quan li van preguntar sobre les societats de què n'era accionista i administrador, va afirmar: "Jo no sé res d'això...". Al llarg de la declaració de fa dos anys i mig, quan li pregunten per diferents tràmits davant el notari o sobre els seus ingressos, diu: "No me'n recordo... Jo només sé el que vaig fer a finals d'any, no sé on anaven els diners...". I rubrica dient: "Firmo el que em diu el meu pare que firmi. No miro ni m'hi fixo ni pregunto. Jo no miro el que firmo, si ho diu el meu pare, firmo amb els ulls tancats". 

També va explicar que mai no havia parlat ni s'havia reunit amb advocats, fiscalistes, ni responsables i treballadors de les entitats financeres. La Fiscalia diu en el seu escrit d'acusació que no es tracta de creure's o no creure's l'acusat sinó de contrastar les seves manifestacions". En aquest sentit, l'Agència Tributària diu que "el coneixement de l'entramat societari i dels seus efectes en l'ordre tributari el tenia el pare del jugador" i afegeix que Messi "no s'hauria assabentat de res".

Els fets

A principis del 2005, quan Messi encara tenia 17 anys, es va intentar simular la cessió dels drets d'imatge a societats instrumentals de Belize i Uruguai, i alhora aquestes simulaven contractes de prestació de serveis amb empreses pantalla de Suïssa i Regne Unit. A partir del 2007 les empreses van canviar, però el sistema era molt similar. El primer ideòleg de la trama hauria estat l'assessor fiscal argentí Rodolfo Schinocca, però el 2006 van sorgir conflictes entre la família i l'assessor, i aquest va deixar la feina.

Els contractes d'imatge de Messi van ser signats amb el FC Barcelona i empreses patrocinadores com Adidas, Pepsi, Konami, Procter&Gamble, Danone, Telefónica o Banc Sabadell, a més d'empreses de Qatar o Kuwait, entre altres. Així, Messi va tenir el 2007 uns ingressos nets de 2,57 milions d'euros, que va ocultar, cosa que suposa un frau d'1,06 milions d'euros a Hisenda. El 2008 va cobrar 3,84 milions i en va defraudar 1,58, mentre que el 2009 va ingressar 3,8 milions nets i en va defraudar 1,53.