Luís Andres Garcia Luigi, el considerat cervell de la trama Pretòria ho ha negat tot. I ho ha fet altivament i amb un to molt segur. Segons Luigi, no ha intermediat mai amb cap Ajuntament per afavorir empreses, ni per aconseguir canvis en els projectes. "Mai he intervingut, ni en la confecció del plec, ni en l'adjudicació, modificacions, concursos públics, mai he intervingut en res", ha dit responent les preguntes de la fiscal. Però com ja va passar amb la declaració de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, les gravacions telefòniques deixen en fals Luigi.

El principa cap de la trama ha implicat als ex càrrecs de confiança de Jordi Pujol, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Luís Andrés Garcia ha admès que Alavedra i Prenafeta van fer d'intermediaris en les operacions de Badalona i Llavaneres, però ho ha fet com si tot fos legal i formant part d'unes operacions urbanístiques i unes relacions entre empreses lícites.

Luigi ha respost amb condescendència a la Fiscal pujant el to, fins i tot en algun moment, sobretot quan ha entrat en el detall dels projectes, mostrant un gran coneixement dels termes urbanístics. Luís Andrés Garcia ha volgut mostrar que tot entrada dins una normalitat: "Ningú a Espanya opera d'una altra manera. Tothom parla amb els tècnics". Ha defensat, a més, que totes les gestions que va fer estaven d'acord amb els tràmits habituals de compra-venda de finques i construcció de nous projectes a Santa Coloma de Gramenet i a Llevaneres. En aquest municipi del maresme, "Luigi", també nega les negociacions de sota mà: "no tenia cap relació amb la comissió territorial d'urbanisme. Zero".

 

La Fiscalia demana a Luigi 8 anys de presó i 22,6 milions d'euros de multa per tres delictes continuats de tràfic d'influències i un delicte continuat de blanqueig.

Segons el seu testimoni i en contra del que considera la fiscal anticorrupció Ana Cuenca, ell "mai" va informar empresaris sobre els concursos públics que sortien als ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona (Barcelonès) i Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), als quals presumptament la trama va defraudar uns 45 milions d'euros. I tampoc va controlar ni va gestionar -ha especificat- a qui se li anaven a concedir les adjudicacions dels projectes urbanístics dels esmentats municipis: "Això és impossible, en absolut".

Luigi també ha desmarcat dels fets Bartomeu Muñoz: "El senyor Bartomeu Muñoz mai hagués deixat que qualsevol persona aliena a l'Ajuntament hagués dirigit res". I ha repetit diversos cops: "No he intervingut ni he gestionat cap operació urbanística".

La Fiscalia creu que "Luigi" va liderar "un entramat dirigit a manipular les adjudicacions públiques de diverses operacions urbanístiques" exercint una influència "notòria" sobre els càrrecs públics encarregats de decidir sobre les mateixes i percebent un total de 5,9 milions, que va ocultar al fisc a través de societats opaques.

Però l'exdiputat socialista al Parlament entre 1980 i 1988 ha dit que això és "absurd" i "impossible" si se sap com funciona una administració pública i, a més, "el senyor Bartomeu Muñoz -llavors alcalde de Santa Coloma de Gramenet- mai hauria deixat que una persona aliena a l'ajuntament dirigís res". I ha afegit: "Mai he tingut cap poder a l'Ajuntament de Santa Coloma, de cap tipus, ni he direccionat cap concurs". També s'ha referit a l'"Operació Pallaresa", per la que presumptament, juntament amb Muñoz i el llavors responsable d'Urbanisme Manuel Dobarco, va intervenir en la revaloració de terrenys i va aconseguir que l'empresa que administrava el també acusat Josep Singla, Proinosa, resultés adjudicatària malgrat no complir amb les condicions del concurs.

"Luigi" ha dit que va entrar en l'operació comprant les accions dels dos socis de Singla i 17 dies després les va vendre a la societat Ard Choille -aconseguint una plusvàlua d'1,5 milions d'euros- perquè "va canviar el mercat". Ha negat que influís "directament o indirectament" en l'arquitecte Luis Falcón, encarregat d'emetre l'informe favorable a l'adjudicació del projecte a Proinosa. Però en una conversa mantinguda amb ell i reproduïda a la sala, li diu "Luigi" a Falcón: "Ens inventem les concurrències, presentem tres propostes i a fer gàrgares".

En un principi, "Luigi" ha rebutjat contestar a les preguntes relacionades amb les gravacions perquè la seva defensa les va impugnar en la primera sessió del judici i perquè tampoc es reconeix en les mateixes però, a mesura que ha avançat l'interrogatori, ha accedit a contestar a la majoria d'elles.

Qui és "Sito"?

Luís Andrés Garcia també ha dit no recordar qui és "Sito". Durant els anys dels fets, l'alcalde de Sant Adrià de Besòs era Sito Canga, socialista també. 

Davant la insistència de la Fiscal, Luigi, finalment ha dit que potser era l'alcalde de Sant Adrià. 

Fiscal: Pot ser l'alcalde d'un municipi?

Luigi: No ho recordo. Però podria ser l'alcalde de Sant Adrià amb qui tenia una relació esporàdica, no fluida com ha dit vostè.

L'acusació particular fa callar Luigi

Luigi no ha volgut respondre les preguntes de l'acusació particular, tot i que al principi semblava que tenia predisposició. Però a la primera pregunta directa i incisiva de la lletrada, el cervell dels pretorians, s'hi ha repensat.

 

L'exregidor d'urbanisme es desmarca

L'exregidor d'Urbanisme Manuel Dobarco ha repetit a preguntes de la fiscal i del seu advocat, que no tenia competències per decidir res. Ha apuntat als seus superiors, els tinents d'alcalde que tenia per sobre seu, entre els quals hi havia Antoni Fogué, marit de l'exalcaldessa Manuela de Madre, que és qui fa la primera aprovació del projecte de la Pallaresa, en el centre de la investigació. Per sobre de Dobarco hi havia Joan Carles Mas, primer tinent d'alcalde, i Carme Moraira, tinent d'alcalde executiva.

Manuel Dobarco / ACN

En l'interrogatori de la fiscal, Dobarco ha respost moltes vegades que no recordava o desconeixia molts detalls, però s'ha contradit respecte algunes afirmacions que va fer als inicis de la investigació judicial. Així, ha assegurat que ell no tenia suficient formació en urbanisme i per tant no entrava en el redactat dels plecs i clàusules dels concursos públics, ni en les meses de valoració tècnica o econòmica que les empreses licitadores. També ha negat que parlés amb els empresaris que es presentaven als concursos.

No obstant, en algunes converses telefòniques, a les quals no ha volgut respondre perquè les ha impugnat, se'l sent a ell parlant amb Muñoz o 'Luigi' sobre empreses i concursos i els tràmits administratius que han de seguir per portar a ple els projectes o perquè guanyi el concurs l'empresa que ells volen. Tot i això, ha assegurat que el contacte amb 'Luigi' era esporàdic i que aquest no tenia cap paper en l'entramat administratiu de l'ajuntament ni decidia els terminis o guanyadors dels concursos.