La Generalitat ha demanat cinc anys i mig de presó, quasi el doble que la Fiscalia, per a un jove al qual acusa de llançar una pedrada a un mosso en les protestes pel desallotjament de Can Vies, després de rebaixar-li la pena de set anys que sol·licitava inicialment per a ell i tres manifestants més.

Al jutjat penal número 7 de Barcelona s'ha celebrat avui el judici contra quatre manifestants de Can Vies acusats de causar disturbis i d'atemptar contra un agent antiavalots la nit del 28 de maig del 2014, en els enfrontaments amb la policia ocorreguts en les protestes contra el desallotjament del local okupa.

L'acusació contra els quatre manifestants se sustenta únicament en el testimoni dels antiavalots de la unitat que els va detenir, set membres de la qual estan al seu torn en espera de judici per haver lesionat els joves processats durant el seu arrest al barri barceloní de Sants.

Al judici celebrat avui han declarat diversos dels set mossos d'esquadra acusats per les lesions causades als manifestants, que com un bloc han assegurat que els van veure muntar barricades, incendiar mobiliari urbà i llançar pedres i ampolles a la línia policial.

La Fiscalia ha mantingut les seves conclusions provisionals i ha demanat una pena de tres anys i mig de presó per al manifestant Albert E., en considerar que va llançar una pedra amb la qual va ferir en el braç dret a un agent antiavalots, i any i mig per als altres tres joves per provocar desordres i danys en els disturbis.

De la seva banda, l'acusació particular exercida per la Generalitat, que inicialment sol·licitava penes de set anys de presó per a cada un dels manifestants, ha retirat els càrrecs per atemptat a l'autoritat per a tres d'ells, per als quals finalment demana tres anys de presó per desordres i danys.

L'advocada de la Generalitat considera que els indicis aportats en el judici vinculen només Albert E. en el llançament de la pedra que va ferir l'agent, per la qual cosa li demana quatre anys per un delicte d'atemptat, més un altre any i mig per participar en els aldarulls de Can Vies.

La CUP i diverses plataformes antirepressives porten mesos reclamant a la Generalitat que retiri l'acusació contra els manifestants de Can Vies enjudiciats.

La declarció dels acusats

En la seva declaració en el judici, els processats han assegurat que van participar en la manifestació de Can Vies de forma "totalment pacífica" i que la policia catalana els va detenir quan, en tornar a casa seva, van quedar acorralats entre dos furgons policials que perseguien a un grup de manifestants.

Adrià V., que afirma que no coneixia els tres acusats fins a la seva detenció, ha explicat que va ser arrestat quan es dirigia a casa de la seva nòvia a sopar, una vegada es van iniciar les primeres càrregues policials contra la manifestació.

Els germans Carles i Albert E., de la seva banda, han assegurat que, quan fugien de les càrregues policials de la manifestació de Can Vies, es van trobar amb el quart detingut, Joan P., un company d'universitat que pateix síndrome de Tourette i al qual van decidir acompanyar a buscar "un lloc segur" atès que les situacions d'estrès agreugen els seus tics.

Els quatre acusats, que van ser detinguts al carrer Rosers de Barcelona, van denunciar els antiavalots per insultar-los, amenaçar-los i colpejar-los amb les porres, la qual cosa va provocar que una jutge els enviés a judici per un delicte de lesions, encara que l'Audiència de Barcelona ha de decidir encara si els imputa també delictes contra la integritat moral.

En els seus informes finals, els advocats dels acusats, Anaïs Franquesa i Eduardo Cáliz, han apuntat que els joves no estarien asseguts al banc dels acusats "si no haguessin quedat atrapats enmig d'una càrrega policial" i que, quan els agents van redactar la minuta a comissaria, eren "conscients" que els manifestants podrien denunciar-los per les lesions.