L'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, que en el moment de la suspensió tenia la màxima responsabilitat en la Cambra catalana, ha avalat tots els moviments del Govern per tirar endavant la consulta perquè "no es podia fer d’una altra manera".

De Gispert ha explicat que ja es va complir "amb la legalitat" en el moment de "suspendre fer la consulta", però "la mateixa Llei de consultes regulava el procés participatiu i aquest no s’havia recorregut i seguia estant vigent", ha conclòs.

L'expresidenta del Parlament ha explicat que va seguir tot el procés des que el TC va suspendre la consulta directament amb reunions i converses telefòniques amb Artur Mas i sabia perfectament les decisions que prenia el Govern.

La declaració de Núria de Gispert ha estat una declaració exprés, de 8 minuts, on només han preguntat els advocats de la defensa.  

Rigol a la recerca de voluntaris

També ha declarat avui un altre ex president del Parlament, Joan Rigol. Ho ha fet com a president del Pacte Nacional del Dret a Decidir. Ha explicat que l'expresident de la Generalitat Artur Mas li va indicar, després de la suspensió de la consulta pel Constitucional, que el procés havia de quedar en mans de voluntaris i es va fer així.

"Em va indicar que es proposés als voluntaris que es fessin càrrec de tot el que s'havia de fer aquells últims dies", ha assegurat Rigol, que ha remarcat que, d'aquesta forma, els voluntaris van ser els que van acabar executant el procés participatiu del 9N. 

Ha explicat quin encàrrec va rebre d'Artur Mas: "fer un text on pogués confluir tota la pluralitat de la societat civil". I ha exposat que la idea era establir un "diàleg entre polítics i societat civil, des de la recerca legal de tot el que es proposava".