Interior i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s'alien per actuar contra la violència sexual al transport públic. El Departament d'Interior formarà el personal de FGC per prevenir i intervenir en possibles situacions de violència sexual al transport públic. Aquesta iniciativa s'emmarca en la campanya 'És delicte', que han presentat aquest dimarts els consellers d'Interior i Territori, Joan Ignasi Elena i Ester Capella, i el president d'FGC, Toni Segarra. Ferrocarrils difondrà la campanya de sensibilització promoguda pel Departament, que posa el focus en els agressors interpel·lant-los.

El conseller Elena ha dit que l'objectiu és "conscienciar, prevenir, perseguir l'agressor i protegir la víctima". "El missatge és molt clar: anem pels agressors", ha indicat tot afegint que la societat no es pot permetre que les dones visquin amb por. La conscienciació, ha dit, implica donar a conèixer que hi ha accions que són delicte. Això, ha explicat, és un missatge adreçat als homes, però també a les dones perquè aquestes coneguin "fins a quin punt la llei les empara".

Campanya contra les agressions sexuals a FGC / Foto: ACN
Campanya contra les agressions sexuals a FGC / Foto: ACN

FGC ha vinilat un tren de la línia Barcelona-Vallès amb la imatge de la campanya, que també serà visible al passadís d'accés a la via 5 de l'estació de Plaça Catalunya i en cartells i vídeos a l'interior dels trens. Els cartells assenyalen que hi ha comportaments, com ara fer comentaris sexuals, magrejar, tocar el cul o fer una foto íntima sense consentiment, que són delicte. Pel que fa a la formació, se'n farà a 900 professionals de Ferrocarrils de les línies metropolitanes, de la línia Lleida-La Pobla, del cremallera i funiculars de Montserrat i del cremallera de Núria que estan en contacte amb els usuaris. El president de FGC, Toni Segarra, ha destacat que la formació és "molt important" perquè el personal pugui prevenir, detectar casos i saber com actuar davant d'una agressió sexual al transport públic.

Segons dades de l'Enquesta de violència masclista de Catalunya del 2021, el transport públic és el tercer lloc fora de l'àmbit de la parella on es produeixen més violències sexuals, amb un 7,7% del total. Elena ha recordat també que el 2023 es van registrar 97 agressions en l'àmbit del transport públic, majoritàriament en l'àmbit ferroviari. Són 11 més que l'any anterior, el 2022, quan se'n van registrar 86, i 30 més respecte al 2021, quan van ser 67. La campanya és amb FGC, però Elena ha assegurat que seguiran treballant amb altres operadors per incorporar campanyes com aquesta o similars.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!